Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Alagba, a 344 évig élt teknős

Alagba, a 344 évig élt teknős

 Alagba, a 344 évig élt teknős

 A nagy tisztelet övezte hüllő a hagyomány szerint a királyság harmadik vezetője, az 1770-től 1797-ig uralkodó Isan Okumoyede idején került a palotába, és ha valós az életkora, már akkor 100 éves kellett legyen. Állítólag a király hozta magával egy "sikeres expedícióról". Amennyiben valós az életkora, az Öreg 18 ogbomosói királyt élt túl.
A BBC által megkérdezett brit hüllőszakértők képtelenségnek tartják, hogy a teknős 344 évig élt volna. Tim Skelton, a bristoli állatkert hüllőgondozója szerint óriásteknősök akár 200 évig is élhetnek, de csak egészen kivételesen, és a nigériai állat nem is óriásteknős, más teknősfajok pedig 70-80, legfeljebb 100 évig élnek. John Wilkinson hivatásos herpetológus is osztja véleményét.
Az állítólagos nigériai matuzsálem a fotókból ítélve sarkantyús teknős lehet, amely Afrika legnagyobb szárazföldi teknősfaja. A brit szakértők szerint arról lehet szó, hogy a palota mindenkori teknősét halála után egy másikkal pótolták.
Bárhogy is legyen, Alagbának gyógyító erőt és jövendőmondó képességet tulajdonítottak, és az állat messze földről vonzotta a látogatókat. A BBC értesülése szerint a palota személyzetéből legalább ketten gondoskodtak a vén teknős szükségleteinek kielégítéséről, bár túl sok dolguk nem lehetett, mert havonta csak kétszer evett.
A hivatalban lévő ogbomosói király közölte, hogy a teknőst megőrzik a jövőnek turisztikai és történelmi okokból.
A világ bizonyítottan legöregebb állata egy Jonathan nevű 187 éves óriásteknős, amely Szent Ilona szigetén él.

Forrás: zoozoo.hu

Hogyan tanítsuk meg egyszerűen a legkissebbeknek a...
Hangoskönyvek kicsiknek és nagyoknak, könyvkiadási...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 24. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/