Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Aksum ( Akszúm, Axum) története

Kép: egyptiangeographic.com

 Aksum ( Akszúm, Axum) története

A negyedik század folyamán Aksum királyként "Ezana" uralkodott.Kép: egyptiangeographic.com​

 Aksum ( Akszúm) város Etiópiában , Tigray szövetségi állam területén található. Az ókorban és kora középkorban az Akszúmi Királyság székhelye volt. A város területén számos építészeti emlék maradt fenn a legkorábbi időkből. Az első obeliszkek a Kr. e. 5000-2000 közötti időszakra datálhatóak.

A D'mt királyság hanyatlása után Észak-Etiópia legerősebb állama az Akszúm körül megszerveződő birodalom lett, mely a Kr. u. 4. században, Ezana uralkodása alatt élte fénykorát. Ekkor jelent meg a kereszténység is, majd Akszúm a birodalom (és a későbbi Etiópia) egyházi központjává vált.

A város a legkorábbi időkben kapcsolatba került az iszlámmal. Amikor Mohamed elmenekült Mekkából, lányát és vejét Akszúmba küldte, annak (arabul) Ahama ibn Abjárnak nevezett királyának oltalmába ajánlva őket. A velük érkezett menekültek közül néhányan később sem tértek vissza Arábiába és az Akszúmi Királyság magas tisztségeit is elnyerték. Az arab hagyományok szerint a király (titokban) felvette az iszlámot, míg az etióp emlékezet azt őrizte meg, hogy a muszlimok tértek át a kereszténységre.

A 7. századtól az iszlám közel-keleti és észak-afrikai terjeszkedésével megindult az Akszúmi Királyság hanyatlása mely a város gazdasági szerepének és lakosságának csökkenéséhez vezetett. Az etióp állam késő középkori újjászületésekor a központ délebbre, a magasföld belső régióiba került át, Akszúm egyházi vezető szerepe azonban később is fennmaradt.

Akszúm népessége a 2007-es népszámlálási adatok szerint 44 629 fő. 2005-ben a népesség háromnegyede az Etióp Ortodox Egyház tagja volt, a többiek pedig az iszlámot vagy protestáns egyházak tanítását követték.

1980-ban az UNESCO felvette a város régészeti helyszíneit a Világörökség listájára.

Akszúm Etiópia legszentebb városa melyet évente rengeteg zarándok látogat meg. Elsősorban a január 7-én ünnepelt Vízkereszt és a novemberben tartott Sioni Mária ünnepe vonz sok látogatót. Az Etióp Ortodox Egyház  tanítása szerint a Miasszonyunk Sioni Mária Templomban található a Frigyláda benne a Tízparancsolat tábláival. Ebben a templomban koronázták meg Etiópia uralkodóit a 17. századig, majd 1872-től a császárság bukásáig.

A 24 méter magas, 1700 éves obeliszket az olaszok 1937-ben öt részre törve Rómába szállították és ott állították fel. A műemlék visszaadása (melyet egy 1947-es ENSZ határozat is előírt) komoly diplomáciai feszültségeket okozott a két ország között és az 1940-es években az oszlop a nemzeti ellenállás szimbólumává vált. Végül Olaszország 2005-ben adta vissza az obeliszket (egy Antonov 124-essel szállították ide), melynek helyreállítási költségeit (4 millió dollárt) is állták. A műemlék 2008 óta újra a városban látható.

Az Obeliszk 2009- benAz Aksumi Axum obeliszk, Stella izana király által az ókori Afrika egyik legjelentősebb és legcsodálatosabb építészeti műemléke. Egy 100 láb magas kőoszlop, 500 tonna súllyal, mely a világ legnagyobb egyetlen kő obeliszkja, oly módon faragva, hogy olyan magas, mint egy 13 emeletes épület.​
Az Aksum Királyság a világ legfontosabb civilizációjává vált, különösen az egyiptomi, a görög, a római, a perzsa, az indiai és a ceiloni vonatkozásában, és fő kereskedelmi termékei fűszerekre és arab gumira épültek, amelyek eredményeként édességek, gyógyszerek gyártását kezdték meg. ( Kép: egyptiangeographic.com​)
Kép:egyptiangeographic.com

     Az Aksumi Királyság szabálya kiterjedt az arab déli-félszigetre is. A hatodik század végén a perzsák betolakodtak az Arab-félszigetre. Akadályozták Aksum kereskedelmét a Vörös-tengeren, az ország keleti részén található királyságokkal, valamint  a Földközi-tengeren, ez már a királyság összeomlásának kezdete volt. Amikor a muszlimok meghódították Perzsiát a hetedik században, megállították a telepesek migrációját Dél-Arábiából  Aksumba.

Az iszlám terjedése az arab félszigeten és Észak-Afrikában az Aksum keresztény királyság ostromához vezetett.

A hetedik és a tizedik században háborúztak a muzulmánokkal és a környező népekkel, Axum elvesztette erejét és földjeit, ám kultúrája megmarad és később virágozni kezdett Etiópiában. Ma, tíz évszázaddal az összeomlása után, senki sem emlékszik rá, a világ elfelejtette , ezt a szegény, izolált várost Etiópia északi hegyvidékén. 

Forrás: wikipédia, egyptiangeografic.com

Dió Magazin - 2022 - Január
Morcos március
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/