Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Aksum ( Akszúm, Axum) története

Kép: egyptiangeographic.com

 Aksum ( Akszúm, Axum) története

A negyedik század folyamán Aksum királyként "Ezana" uralkodott.Kép: egyptiangeographic.com​

 Aksum ( Akszúm) város Etiópiában , Tigray szövetségi állam területén található. Az ókorban és kora középkorban az Akszúmi Királyság székhelye volt. A város területén számos építészeti emlék maradt fenn a legkorábbi időkből. Az első obeliszkek a Kr. e. 5000-2000 közötti időszakra datálhatóak.

A D'mt királyság hanyatlása után Észak-Etiópia legerősebb állama az Akszúm körül megszerveződő birodalom lett, mely a Kr. u. 4. században, Ezana uralkodása alatt élte fénykorát. Ekkor jelent meg a kereszténység is, majd Akszúm a birodalom (és a későbbi Etiópia) egyházi központjává vált.

A város a legkorábbi időkben kapcsolatba került az iszlámmal. Amikor Mohamed elmenekült Mekkából, lányát és vejét Akszúmba küldte, annak (arabul) Ahama ibn Abjárnak nevezett királyának oltalmába ajánlva őket. A velük érkezett menekültek közül néhányan később sem tértek vissza Arábiába és az Akszúmi Királyság magas tisztségeit is elnyerték. Az arab hagyományok szerint a király (titokban) felvette az iszlámot, míg az etióp emlékezet azt őrizte meg, hogy a muszlimok tértek át a kereszténységre.

A 7. századtól az iszlám közel-keleti és észak-afrikai terjeszkedésével megindult az Akszúmi Királyság hanyatlása mely a város gazdasági szerepének és lakosságának csökkenéséhez vezetett. Az etióp állam késő középkori újjászületésekor a központ délebbre, a magasföld belső régióiba került át, Akszúm egyházi vezető szerepe azonban később is fennmaradt.

Akszúm népessége a 2007-es népszámlálási adatok szerint 44 629 fő. 2005-ben a népesség háromnegyede az Etióp Ortodox Egyház tagja volt, a többiek pedig az iszlámot vagy protestáns egyházak tanítását követték.

1980-ban az UNESCO felvette a város régészeti helyszíneit a Világörökség listájára.

Akszúm Etiópia legszentebb városa melyet évente rengeteg zarándok látogat meg. Elsősorban a január 7-én ünnepelt Vízkereszt és a novemberben tartott Sioni Mária ünnepe vonz sok látogatót. Az Etióp Ortodox Egyház  tanítása szerint a Miasszonyunk Sioni Mária Templomban található a Frigyláda benne a Tízparancsolat tábláival. Ebben a templomban koronázták meg Etiópia uralkodóit a 17. századig, majd 1872-től a császárság bukásáig.

A 24 méter magas, 1700 éves obeliszket az olaszok 1937-ben öt részre törve Rómába szállították és ott állították fel. A műemlék visszaadása (melyet egy 1947-es ENSZ határozat is előírt) komoly diplomáciai feszültségeket okozott a két ország között és az 1940-es években az oszlop a nemzeti ellenállás szimbólumává vált. Végül Olaszország 2005-ben adta vissza az obeliszket (egy Antonov 124-essel szállították ide), melynek helyreállítási költségeit (4 millió dollárt) is állták. A műemlék 2008 óta újra a városban látható.

Az Obeliszk 2009- benAz Aksumi Axum obeliszk, Stella izana király által az ókori Afrika egyik legjelentősebb és legcsodálatosabb építészeti műemléke. Egy 100 láb magas kőoszlop, 500 tonna súllyal, mely a világ legnagyobb egyetlen kő obeliszkja, oly módon faragva, hogy olyan magas, mint egy 13 emeletes épület.​
Az Aksum Királyság a világ legfontosabb civilizációjává vált, különösen az egyiptomi, a görög, a római, a perzsa, az indiai és a ceiloni vonatkozásában, és fő kereskedelmi termékei fűszerekre és arab gumira épültek, amelyek eredményeként édességek, gyógyszerek gyártását kezdték meg. ( Kép: egyptiangeographic.com​)
Kép:egyptiangeographic.com

     Az Aksumi Királyság szabálya kiterjedt az arab déli-félszigetre is. A hatodik század végén a perzsák betolakodtak az Arab-félszigetre. Akadályozták Aksum kereskedelmét a Vörös-tengeren, az ország keleti részén található királyságokkal, valamint  a Földközi-tengeren, ez már a királyság összeomlásának kezdete volt. Amikor a muszlimok meghódították Perzsiát a hetedik században, megállították a telepesek migrációját Dél-Arábiából  Aksumba.

Az iszlám terjedése az arab félszigeten és Észak-Afrikában az Aksum keresztény királyság ostromához vezetett.

A hetedik és a tizedik században háborúztak a muzulmánokkal és a környező népekkel, Axum elvesztette erejét és földjeit, ám kultúrája megmarad és később virágozni kezdett Etiópiában. Ma, tíz évszázaddal az összeomlása után, senki sem emlékszik rá, a világ elfelejtette , ezt a szegény, izolált várost Etiópia északi hegyvidékén. 

Forrás: wikipédia, egyptiangeografic.com

A gigantikus utat megtett vándor kakukk
Deni, Dini és Dönci kalandjai 3.

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. július 06. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/