Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Aggasztó évet zárt az Északi sarkvidék

 Aggasztó évet zárt az Északi sarkvidék

Kép: IFLScience!

A National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) jelentése szerint, az Északi-sark éghajlatának állapota romlott az évek alatt a környezetszennyezés miatt. Az idei eredmény növeli a régióval kapcsolatos aggályokat.

A 2019 októbere és 2020 szeptembere közötti időszak a második legmelegebb év volt az Északi-sarkvidék hőmérsékletrekordjainak 120 évében. Ez egy aggasztó tendencia része , a legmelegebb hőmérsékleteket az elmúlt hat évben mérték.

Csak az elmúlt évtizedet figyelembe véve 9 év alatt 1 ° C vagy annál magasabb volt a levegő hőmérséklete az előző harminc év átlagához képest. Ennek a növekedésnek káros hatása van az Északi-sarkvidéken. Szokatlanul meleg tavasz vezetett a legkevesebb júniusi hóhozamhoz, amelyet valaha megfigyeltek Szibériában az elmúlt 54 évben.

Észak-Oroszország a Szahai Köztársaságban is rendkivüli tűzeseteket szenvedett. Ez az egyik példa a klímaválság aggasztó következményére. A levegő hőmérsékletének növekedése csökkenti a hó és a csapadék mennyiségét, ami valószínűbbé teszi a tűzeseteket, ami viszont befolyásolja az éghajlatot.

És nem csak kevesebb a hó. Kevesebb a jég is . 2020-ban a második legalacsonyabb sarkvidéki minimális tengeri jég volt. A tengeri jég, amelynek sikerült túlélnie, szintén kevésbé öreg, vastag és erős. Kevesebb jég és hó esetén több napsugárzás szívódik fel, visszaverődés helyett. És ez melegebbé teszi a bolygót.

Apró jó hír az a megállapítás, hogy a csendes-óceáni sarkvidéki íjbálnák száma az elmúlt három évtizedben megnőtt, mivel a melegebb tengeri hőmérséklet miatt észak felé szállították a helyi plankton és krill mennyiségét.

Forrás: IFLScience!

Kép: wikipédia
Niktinasztia: a jelenség amikor a virág, vagy levé...
Egérfagyi
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/