Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Aesop: Az Északi szél és a Nap

 Aesop: Az Északi szél és a Nap

          Hosszú idővel ezelőtt, a Nap és az Északi szél arról vitázott, hogy ki volt a legerősebb az univerzumban. Mindegyikük azt gondolta magáról, hogy ő volt a legerősebb és leghatalmasabb személy a világon.
A Nap azt mondta: 

- Én vagyok a leghatalmasabb, mert az egész világot fel tudom melegíteni!
De az Északi szél ezt vitatta: 

- Én vagyok a legerősebb, mert képes vagyok nagy hajókat elfújni az óceánon!
- Azt mondom döntsük el ezt egyszer és mindenkorra - mondta a Nap.
És tehát a Nap minden erejével sütött, az Északi szél pedig olyan erősen fújt ahogyan csak tudott, de egyikük se tudta megmondani ki volt az erősebb, mert túlságosan világos és szeles volt mindkettőjüknek, hogy ezt lássák.
Együtt megegyeztek arról, hogy ezt egy teszttel fogják eldönteni. Gyorsan körülnéztek, hogy találjanak valamit amin tesztelni tudnák az erejüket. Alattuk az út mentén, egy férfi utazott a hegyeken keresztül. Egy nagy kabátot viselt, amit szorosan begombolt. A Nap és az Északi szél eldöntötte, hogy az lesz a győztes, aki rá tudja venni az utazó férfit, hogy a kabátját levegye.
Az Északi szél próbálta ki a hatalmát először, minden erejét összeszedve fújt le az útra. De minél erősebben fújta a hideg és bömbölő szeleit, annál szorosabban fogta össze a didergő férfi a kabátját maga körül. Végül az Északi Szél kimerülten feladta.
- Rendben, talán nem sikerült rávennem, hogy levegye azt a kabátot - mondta az Északi szél, de miből gondolod, hogy neked sikerülne? Ha én nem tudtam, senki sem fogja tudni!
- Azt majd meglátjuk! - mondta a Nap.
A Nap egy barátságos mosolyt sugárzott az utazó férfira, a fényével és a melegével sütött rá. Az utazó azonnal levette a kabátját és sütkérezett a meleg napfényben. Felnézett a napra és mosolygott a gyönyörű időre, amit a Nap nyújtott.
Tehát a Nap egy fontos leckét tanított az Északi szélnek:
"Mindig legyél kedves és szívélyes másokhoz."

Téli csoda
Tavaszi üzenet
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 25. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/