Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Adidas kontra Puma, a testvérháború

 Adidas kontra Puma, a testvérháború

 Ugye te is ismered az Adidas és a Puma márkát? Sportolók és emberek milliói viselik előszeretettel az általuk létrehozott termékeket. De vajon tudod-e, mi is az ő történetük? Merthogy a két márka alapítója, hiszed ha nem testvérek voltak.

Rudolf és Adolf Dassler Németországban születtek, Nürnbergtől nem messze, egy piciny német faluban, szegény családban. Apjuk cipész volt, Adolf 1920- ban vette át a vállalkozást, és tornacipőket kezdett gyártani. Négy év múlva a két testvér megalapította a Dassler-fivérek nevű céget, 1925-ben előálltak az első stoplis futballcipőkkel.

1936-ban, a berlini olimpián Jesse Owens az általuk gyártott cipőben futott, nem csoda, hogy ekkor ismerték meg őket leginkább – négy aranyat nyert az amerikai sprinter. A II. világháborúig 200 ezer pár cipőt tudtak értékesíteni.

A két testvér tökéletesen kiegészítette egymást: Adi a gondolkodó és feltaláló, Rudi pedig kemény üzletember. A féltékenység akkor üti fel a fejét, amikor Adi felesége a cégnél akar dolgozni, de Rudi ragaszkodna a hagyományokhoz.

A háborútól való félelem miatt a család szétszakadt. Rudolfot besorozták, Adit ( aki hithű náci volt) viszont nem, mivel a hatóságok nélkülözhetetlennek minősítették a cégben betöltött szerepe miatt, hiszen a fegyveres erőknek gyártottak a háború ideje alatt csizmát.

Rudolf ezt természetesen nehezen viselte. Féltette a pozícióját és a befolyását a cégben. Meggyőződése volt, hogy a dolgok hátterében Käthe állt. 1945 júliusában Rudolfot amerikai katonák kémkedés vádjával letartóztatták. A vád eredete nem ismert, de Rudolf biztos volt benne, hogy ki adhatta fel: Adi és Käthe, a saját testvére és sógornője. Már majd egy éve volt bebörtönözve Hammelburgban, mikor szabadon engedték. Megvan a gyanúja, és a saját vélt igazsága. A bizottság megtárgyalja a Dassler ügyet. Rudolf fenntartja, hogy bátyja szoros kapcsolatot ápol a nácikkal, ami Adinak majdnem az üzletébe kerül. De Käthe meggyőzi a bizottságot, hogy a férjnek semmilyen érdekeltsége nem volt a politikában a háború alatt, amit pár munkavállaló és városlakó is megerősít. Egy félig zsidó azt is mondja, hogy Adi saját házában bújtatta őt, amikor a nácik üldözték. 1948-ban Rudolf és családja elköltözik a közös házból, és a cégtől is. A támadás megkezdődik.

1948-ban, a testvérek különválása után Adi megtartja az eredeti gyárat és elnevezi a céget Adidas-nak, a nevéből származó rövidítés alapján. Rudolf a folyó által kettészelt város másik oldalára költözik, kivesz egy gyárépületet, és megalapítja a Pumát.
Ekkor jelent meg először a Puma logója, amelyben az állat éppen átugrik egy vékonyka „D" betűt. Először a Rudolf Dassler név után Ruda volt a cipő neve.

Az üzleti életben is állandó küzdelemben voltak és ez végig kísérte az egész életüket. A két testvér soha nem békült ki egymással, sőt gyermekeik is folytatták a háborúskodást.

A Puma ma az amerikai sportipar 25 százalékát uralja, míg az Adidas csak a 13 százalékát, Európában viszont épp ellenkező a tendencia.

Adidas kontra Puma, a testvérháború
A tapír életmódja
Alfréd és a csillagok
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. május 20. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/