Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A vízidisznó ( kapibara)

 A vízidisznó ( kapibara)

A vízidisznó vagy kapibara a leginkább egy farok nélküli hódra, vagy óriási tengerimalacra hasonlít. Valóban óriás, hiszen ő a világ legnagyobb rágcsálója.

A kifejlett példányok testhossza 106-134 centiméter, marmagassága 50-62 centiméter, testtömege 35-66 kilogramm. A legnagyobb talált hím 73,5 kilogramm, a legnagyobb talált nőstény pedig 91 kilogramm volt. Érdekes módon a hímek kisebbek a nőstényeknél.

 Szőrzete rövid sörteszerű, színe vörösesbarna. Feje nagy, szemei sötétbarnák, fülei kicsik. Farka szinte alig van. Mellső lábain 4, a hátsókon 3 lábujja van. Lábujjai között kicsi úszóhártyák találhatók, amivel rendkívül jól úszik.

 A vízilóhoz hasonlóan ő is félig vízi emlős: a vízben táplálkozik, a vízbe rejtőzik el a veszély elől; még a párzás is itt zajlik. Annak érdekében, hogy a vízidisznó úszás közben lásson és lélegezzen, amikor testének nagy része víz alatt van, a szem, a fül és az orrlyukak magasan a fején helyezkednek el. Amikor a víz felszínén úszik, szinte láthatatlan. Amikor a ragadozók elől bújkál, 5 percig is víz alatt tud maradni. Akár a víz alatt is aludhat, úgy, hogy orrlyuka a felszín fölé emelkedik. 

A 16. században a katolikus egyház a kapibarát halnak minősítette, így húsát pénteken és nagyböjt idején is meg lehetett enni.

  A nőstény vízidisznó 130 napos vemhesség után 2-8 utódot hoz a világra. Az utódok a születés után azonnal követik anyjukat, aki még a vízhez is elvezeti őket. Már egynaposan képesek elropogtatni a növényeket, de 15-16 hetes korukig anyatejet is isznak. A nőstény nem egyedül neveli a kölyköket, a csapat többi nősténye is segít neki. A kölykök ivarérettségüket 18 hónaposan érik el.

Természetes ellenségei a zöld anakonda, a fekete kajmán, a jaguár, az ocelot és a puma. Az ember is vadászik rá húsa és mezőgazdasági kártételei miatt. A vízidisznó nagyon gyorsan tud futni. Ha ragadozó támadja meg, először rövid kiáltással figyelmezteti a társait, akik azonnal a vízbe futnak. Tökéletesen el tud rejtőzni.

Kismajom az óvodában
Mindenki fája
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. október 23. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/