Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A vízidisznó ( kapibara)

 A vízidisznó ( kapibara)

A vízidisznó vagy kapibara a leginkább egy farok nélküli hódra, vagy óriási tengerimalacra hasonlít. Valóban óriás, hiszen ő a világ legnagyobb rágcsálója.

A kifejlett példányok testhossza 106-134 centiméter, marmagassága 50-62 centiméter, testtömege 35-66 kilogramm. A legnagyobb talált hím 73,5 kilogramm, a legnagyobb talált nőstény pedig 91 kilogramm volt. Érdekes módon a hímek kisebbek a nőstényeknél.

 Szőrzete rövid sörteszerű, színe vörösesbarna. Feje nagy, szemei sötétbarnák, fülei kicsik. Farka szinte alig van. Mellső lábain 4, a hátsókon 3 lábujja van. Lábujjai között kicsi úszóhártyák találhatók, amivel rendkívül jól úszik.

 A vízilóhoz hasonlóan ő is félig vízi emlős: a vízben táplálkozik, a vízbe rejtőzik el a veszély elől; még a párzás is itt zajlik. Annak érdekében, hogy a vízidisznó úszás közben lásson és lélegezzen, amikor testének nagy része víz alatt van, a szem, a fül és az orrlyukak magasan a fején helyezkednek el. Amikor a víz felszínén úszik, szinte láthatatlan. Amikor a ragadozók elől bújkál, 5 percig is víz alatt tud maradni. Akár a víz alatt is aludhat, úgy, hogy orrlyuka a felszín fölé emelkedik. 

A 16. században a katolikus egyház a kapibarát halnak minősítette, így húsát pénteken és nagyböjt idején is meg lehetett enni.

  A nőstény vízidisznó 130 napos vemhesség után 2-8 utódot hoz a világra. Az utódok a születés után azonnal követik anyjukat, aki még a vízhez is elvezeti őket. Már egynaposan képesek elropogtatni a növényeket, de 15-16 hetes korukig anyatejet is isznak. A nőstény nem egyedül neveli a kölyköket, a csapat többi nősténye is segít neki. A kölykök ivarérettségüket 18 hónaposan érik el.

Természetes ellenségei a zöld anakonda, a fekete kajmán, a jaguár, az ocelot és a puma. Az ember is vadászik rá húsa és mezőgazdasági kártételei miatt. A vízidisznó nagyon gyorsan tud futni. Ha ragadozó támadja meg, először rövid kiáltással figyelmezteti a társait, akik azonnal a vízbe futnak. Tökéletesen el tud rejtőzni.

Beszélgetés Irene Gookkal a Lelkek Mezejéről
Dió Magazin - 2022 - Április
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/