Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A világ legnagyobb víz alatti kutatóállomása, a Karib- tenger mélyén épül

Kép: erdekesvilag.hu

 A világ legnagyobb víz alatti kutatóállomása, a Karib- tenger mélyén épül

 A 372 négyzetméteres laboratórium a világ különböző tájairól származó tudósoknak ad majd lehetőséget az óceán tanulmányozására, a klímaváltozás hatásainak vizsgálatától kezdve az eddig ismeretlen tengeri teremtmények felfedezésén át a gyógyszerkutatási áttörésekig.

Fabien Cousteau / Kép: wikipédia

A projekt ötletgazdája Fabien Cousteau,  aki Yves Béhar tervezővel együtt ismertette a Curacao sziget közelébe tervezett Proteus részleteit.

Fabien Cousteau 1967. október 2-án született mélytengeri búvár, kutató, óceánvédő és dokumentumfilmes. A világhírű francia tengerkutató, Jacques Cousteau unokája, korai éveit nagyapja, Calypso és Alcyone hajóin töltötte ; ahol már 4 évesen megtanulta a merülés szabályait. 2000–2002 között Fabien a National Geographic nagy kutatója volt, és egy olyan TV- műsorban működött együtt, amelynek célja a cápákkal kapcsolatos nyilvános elképzelések megváltoztatása, a „Mystery Shark Attack" néven. 

Aztán 2003–2006-ban elkészítette a „ Démon elme" című dokumentumfilmet , amelyet a CBS közvetített. Egy nagy legénység segítségével Fabien létrehozott egy 14 méteres, 1200 fontos, életszerű cápa tengeralattjárót "Troy" néven, amely lehetővé tette számára, hogy lemerüljön a cápák világába.

2009 elején Fabien elkezdett együttműködni a helyi közösségekkel és gyermekekkel világszerte a vízökoszisztémák helyreállításának elősegítése érdekében. Jelenleg továbbra is teljesíti ezeket a kezdeményezéseket a Fabien Cousteau Óceáni Tanulási Központ révén, 2016 elején alapított nonprofit szervezetének élén, amelynek célja a világ vízkészleteinek helyreállítása az aktív közösségi részvétel és oktatás révén.

A szél- és napenergiával működtetett építmény az óceáni hőenergiát is hasznosítani fogja, valamint a világ első víz alatti üvegházának is otthont ad majd.

Morcos március
A delfinek tudatosan csökkentik a pulzusukat merül...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. december 05. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/