Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A világ legnagyobb sivatagi tava: a Turkana- tó

 A világ legnagyobb sivatagi tava: a Turkana- tó

 A tavat a magyar Teleki Sámuel és az osztrák Ludwig von Höhnel fedezte fel 1888-ban, és eredetileg ők nevezték el Rudolf trónörökösről.

Mivel a tó lassabban melegszik fel és hűl le mint a szárazföld, felette és a partjain időnként nagyon erősek a szelek. Három folyó – az Omo, Turkwel és a Kerio – ömlik a tóba, de kifolyása nincs, csak a párolgás üríti. 1975 és 1993 között a tó szintje 10 métert csökkent. Víztérfogata alapján a világ huszadik legnagyobb tava.

Az UNESCO Világörökség része. A 6405 négyzetkilométer felszínű Turkana a Nagy Afrikai Hasadékvölgy tavai közül a legészakibb. Jórészt Kenya területén fekszik, de északi csücske átnyúlik Etiópiába. Nagyon forró és száraz környezetben fekszik. A vidék geológiailag vulkanikus eredetű.

A Turkana, vagy másik korábban használt nevén a Jáde-tenger, Afrika egyik legnagyobb nílusi krokodil populációjának ad otthont. A sivatagi környezetben a tó rendkívül fontos pihenőhely a vándormadarak számára. Oroszlánok, leopárdok, zsiráfok és számos egyéb emlősfaj él a tó környezetében. Afrikai elefántkat  és szélesszájú orrszarvúkat már nem látni itt (holott Teleki még beszámolt róluk, sőt ejtett is közülük).

Forrás: wikipédia

Kép: timbuktutravel.imgix.net
Hogyan tanítsuk meg egyszerűen a legkissebbeknek a...
Dió Magazin - 2021 - December
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 25. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/