Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A világ legkissebb kaméleonja: a Brookesia nana

Kép: IFLScience!

 A világ legkissebb kaméleonja: a Brookesia nana

 Az álcázás értékes tulajdonság mind a ragadozó, mind a zsákmány szempontjából, de kis fejfájást okozhat azoknak a biológusoknak, akik fel akarják fedezni őket, a taxonómiához való hozzájárulás érdekében. Az új fajok keresése még bonyolultabbá válik, ha egy ujjhegynyi állattal van dolguk, mint amilyen az az aprócska kaméleon, amelyről a Scientific Reports- ban publikált új tanulmány ismertet .

Tehát hogyan találtak meg egy levélszínű foltot a levelek óceánjában? "Nagyon sok türelem és figyelmes szem kell hozzá" - mondta Mark D Scherz társszerző az IFLScience-nek. "Amit gyakorlással viszonylag jól el lehet érni, de gyakran olyan helyi idegenvezetőkkel dolgozunk, akik különleges szakértők ezeknek az apró kaméleonoknak a megtalálásában."

Kilenc évvel ezelőtt az új tanulmány kutatói közül néhányan már  feljegyeztek egy apró kaméleont, Brookesia micra elnevezéssel. Akkor azt hitték, hogy ez a legkisebb a világon, de most Scherz és Frank Glaw vezető szerző egy még kisebb új fajt, a Brookesia nanát fedezte fel . "A" Nana "ugyanabból a latin / görög szóból származik, amely a" nano- "előtagot adta nekünk" - magyarázta Scherz. "Amit olyan dolgokra alkalmazunk, mint a" nanotechnológia ", hogy jelezzük a nagyon kicsi méretet." 

Ez a megfelelő név tehát a világ legkisebb kaméleonjának.

Őszi kép
LarvalBot : a korallzátonyok megmentője
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. október 23. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/