Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A világ legkissebb kaméleonja: a Brookesia nana

Kép: IFLScience!

 A világ legkissebb kaméleonja: a Brookesia nana

 Az álcázás értékes tulajdonság mind a ragadozó, mind a zsákmány szempontjából, de kis fejfájást okozhat azoknak a biológusoknak, akik fel akarják fedezni őket, a taxonómiához való hozzájárulás érdekében. Az új fajok keresése még bonyolultabbá válik, ha egy ujjhegynyi állattal van dolguk, mint amilyen az az aprócska kaméleon, amelyről a Scientific Reports- ban publikált új tanulmány ismertet .

Tehát hogyan találtak meg egy levélszínű foltot a levelek óceánjában? "Nagyon sok türelem és figyelmes szem kell hozzá" - mondta Mark D Scherz társszerző az IFLScience-nek. "Amit gyakorlással viszonylag jól el lehet érni, de gyakran olyan helyi idegenvezetőkkel dolgozunk, akik különleges szakértők ezeknek az apró kaméleonoknak a megtalálásában."

Kilenc évvel ezelőtt az új tanulmány kutatói közül néhányan már  feljegyeztek egy apró kaméleont, Brookesia micra elnevezéssel. Akkor azt hitték, hogy ez a legkisebb a világon, de most Scherz és Frank Glaw vezető szerző egy még kisebb új fajt, a Brookesia nanát fedezte fel . "A" Nana "ugyanabból a latin / görög szóból származik, amely a" nano- "előtagot adta nekünk" - magyarázta Scherz. "Amit olyan dolgokra alkalmazunk, mint a" nanotechnológia ", hogy jelezzük a nagyon kicsi méretet." 

Ez a megfelelő név tehát a világ legkisebb kaméleonjának.

A maci és a gombóc
Szent Mihály barlang, Gibraltár
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/