Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A világ leggyorsabb vonatai

 A világ leggyorsabb vonatai

 Japán az egyetlen ország a világon, ahol egy perc alatt tudják tartani a vonatok átlagos késési idejét. Kizárólag akkor történik nagyobb késés, (pár perces) ha esetleg gázolás vagy baleset történik a vonalon.

Jamanasi megyében próbaúton mérték a Maglev-vonat gyorsaságát, amely megdöntötte saját, 590 km/óra rekordját, ugyanis 603 km/ óra sebességgel ment.

A kis sportrepülők sebessége általában 220km/óra, a szubszónikus gépeké 500-1000 km/óra, az utasszállító nagy gépeké pedig 900 km/óra. Sebesség szempontjából Maglevet a kis gépeket túlszárnyalva a nagyobb repülőgépekkel vetekszik.

A japán Maglev Shinkasen a technológia műszaki csodája, amely továbbra is Japánt helyezi a nagysebességű vasút élvonalába. A szupergyors vonat vezető nélkül jár. Kezdetben felgyorsul 160 km/óra sebességre, s amikor azt eléri, beindul a maglev rendszer, ami a sebességet fokozatosan tovább gyorsítja 500 km/órára. A 7 kocsiból álló szerelvény 10 cm-rel lebeg a sín felett, hajtását elektronikusan töltött mágnesek végzik. Sebességét csak a légellenállás korlátozza.

A Japán Vasúttársaság 2027-re szeretné elindítani a Tokió és Nagoja közötti menetrendszerű járatot. A vonat 40 perc alatt tenné meg a 286 km-es távolságot.

Japán példaértékű vasútja biztosítja, hogy a magánszállításoktól való függőség minimálisra csökkenjen. Minden nemzetnek sokat kell tanulnia tőlük, mivel ennek szintén fontos környezeti következményei vannak. Ez hozzájárulhat az összes metropolisz szívét elfojtó gépjárművek légköri kibocsátásának csökkentéséhez.


A Maglev vonat
A leánykereső legény
A hurrikánok kevésbé ismert hatásai

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 26. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/