Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A világ leggyorsabb vonatai

 A világ leggyorsabb vonatai

 Japán az egyetlen ország a világon, ahol egy perc alatt tudják tartani a vonatok átlagos késési idejét. Kizárólag akkor történik nagyobb késés, (pár perces) ha esetleg gázolás vagy baleset történik a vonalon.

Jamanasi megyében próbaúton mérték a Maglev-vonat gyorsaságát, amely megdöntötte saját, 590 km/óra rekordját, ugyanis 603 km/ óra sebességgel ment.

A kis sportrepülők sebessége általában 220km/óra, a szubszónikus gépeké 500-1000 km/óra, az utasszállító nagy gépeké pedig 900 km/óra. Sebesség szempontjából Maglevet a kis gépeket túlszárnyalva a nagyobb repülőgépekkel vetekszik.

A japán Maglev Shinkasen a technológia műszaki csodája, amely továbbra is Japánt helyezi a nagysebességű vasút élvonalába. A szupergyors vonat vezető nélkül jár. Kezdetben felgyorsul 160 km/óra sebességre, s amikor azt eléri, beindul a maglev rendszer, ami a sebességet fokozatosan tovább gyorsítja 500 km/órára. A 7 kocsiból álló szerelvény 10 cm-rel lebeg a sín felett, hajtását elektronikusan töltött mágnesek végzik. Sebességét csak a légellenállás korlátozza.

A Japán Vasúttársaság 2027-re szeretné elindítani a Tokió és Nagoja közötti menetrendszerű járatot. A vonat 40 perc alatt tenné meg a 286 km-es távolságot.

Japán példaértékű vasútja biztosítja, hogy a magánszállításoktól való függőség minimálisra csökkenjen. Minden nemzetnek sokat kell tanulnia tőlük, mivel ennek szintén fontos környezeti következményei vannak. Ez hozzájárulhat az összes metropolisz szívét elfojtó gépjárművek légköri kibocsátásának csökkentéséhez.


A Maglev vonat
A hermelin
Az igazságos király

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Lépj be
Vendég
2020. február 24. hétfő

Captcha kép