Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

LAMP ON BLOOD: A vérrel bekapcsolható lámpa

Kép: i.ytimg.com

 LAMP ON BLOOD: A vérrel bekapcsolható lámpa

 A lámpa, amely vért használ a fény létrehozására, arra hivatott, hogy az emberek újragondolják, hogyan használják fel az energiát. A lámpa luminolt tartalmaz, egy vegyi anyagot, amely reagál a vérben lévő vassal, és élénk kék fényt kelt.

 A Vérlámpa ötlete mögött, Mike Thomspon, egy hollandiai székhelyű angol tervező áll.  A lámpa luminolt tartalmaz - ugyanaz a vegyi anyag amit a törvényszéki tudósok használnak a vér nyomainak ellenőrzésére bűncselekményeknél. A Luminol reagál a vörösvértestekben lévő vasra, és élénk kék fényt kelt. A lámpa használatához először be kell keverni egy aktiváló port. Ezután be kell törni az üveget, megvágni az ujunkat majd vért csepegtetni a nyílásba.

Amikor Thompson fejében megszületett az ötlet éppen a mestereinél tanult a hollandiai Eindhoveni Design Akadémián. Kémiai energiát kutatott egy projekt számára, ekkor találkozott a luminollal.

"Ez valahogy elindította ezt a gondolatot a fejemben, arra gondoltam, hogy ha az energia valamilyen áldozatot  jelentene nekünk, akkor talán másképp gondolkodnánk afelől, ahogyan felhasználjuk" - mondta Thompson. "Ha kénytelenek lennénk a saját vérünket energiaforrásként használni, hogyan változtathatná meg ez az energia iránti viselkedésünket?"

Az átlag amerikai évente 3383kwh energiát fogyaszt. A kapcsolók egyszerű használata lehetővé teszi számunkra, hogy a készülékeket és a készülékeket a nap 24 órájában működtessük, anélkül, hogy átgondolnánk, honnan származik, és milyen áldozattal jár a környezetünknek. 

A lámpa célja, arra kényszeríteni a felhasználót, hogy "gondolja át, mennyire pazarolja az értékes energiát. 

A Vérlámpa tehát nem valódi fogyasztási cikkként értendő, amint azt néha helytelenül írják, inkább a legtisztább formájú vitadarab - olyan termék, amely a benne rejlő interakció révén megkérdőjelezi tetteink következményeit.

December barátja
Hangoskönyvek kicsiknek és nagyoknak, könyvkiadási...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 25. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/