Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A varázslatos Aogashima-sziget

 A varázslatos Aogashima-sziget

 Tokiótól mintegy 350 kilométerre, a Filippínó-tengerben fekszik a Japánhoz tartozó Aogashima-sziget. Ez a legdélebbi és leginkább elszigetelt lakott tagja az Izu-szigetcsoportnak. A sziget része a Fuji-Hakone-Izu Nemzeti Parknak.

A helyet csak több lépésben, kizárólag komppal vagy helikopterrel lehet megközelíteni, viharos időben pedig még úgy se, ezért olykor hosszú napokra ott ragadnak a látogatók. Nem mintha túlzottan haza akarna menni bárki is: A szigeten tökéletes csendben és nyugalomban burjánzik a természet, amelyre talán senki sem képes úgy vigyázni, mint a japánok.

Itt található Japán legkisebb lélekszámű települése, amely valójában két, egymással együttműködő, a 2014-ben összesen 170 lakost számláló falu, Yasundogo és Nishigo. Egy 3,5 kilométer hosszú és 2,5 kilométer széles vulkáni szigetről van szó, amelyet nagyrészt dzsungel borít. Bár aktív vulkán, a lakosság nem akar elköltözni onnan. Az utolsó lávakitörés 1785-ben volt, ami 120-130 ember életét követelte. 

A sziget teljes egészében egy vulkanikus kráter, ezen belül egy másik, kisebb vulkán, a Maruyama helyezkedik el. A külső kráter, az Ikenosawa egyik magaslata a sziget legmagasabb pontja, ez a 432 méter magas Otonbu csúcs. Ha valaki felmászik oda, fantasztikus látványban lesz része.
Az itt élők mezőgazdaságból és halászatból tartják fenn magukat. A szigeten működik egy elemi iskola, de középiskola a szigetcsoport központi szigetén van, ahonnan a végzettek többsége már nem tér vissza szülőföldjére.

Róka móka
Menedék

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. szeptember 21. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/