Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A varázslatos Aogashima-sziget

 A varázslatos Aogashima-sziget

 Tokiótól mintegy 350 kilométerre, a Filippínó-tengerben fekszik a Japánhoz tartozó Aogashima-sziget. Ez a legdélebbi és leginkább elszigetelt lakott tagja az Izu-szigetcsoportnak. A sziget része a Fuji-Hakone-Izu Nemzeti Parknak.

A helyet csak több lépésben, kizárólag komppal vagy helikopterrel lehet megközelíteni, viharos időben pedig még úgy se, ezért olykor hosszú napokra ott ragadnak a látogatók. Nem mintha túlzottan haza akarna menni bárki is: A szigeten tökéletes csendben és nyugalomban burjánzik a természet, amelyre talán senki sem képes úgy vigyázni, mint a japánok.

Itt található Japán legkisebb lélekszámű települése, amely valójában két, egymással együttműködő, a 2014-ben összesen 170 lakost számláló falu, Yasundogo és Nishigo. Egy 3,5 kilométer hosszú és 2,5 kilométer széles vulkáni szigetről van szó, amelyet nagyrészt dzsungel borít. Bár aktív vulkán, a lakosság nem akar elköltözni onnan. Az utolsó lávakitörés 1785-ben volt, ami 120-130 ember életét követelte. 

A sziget teljes egészében egy vulkanikus kráter, ezen belül egy másik, kisebb vulkán, a Maruyama helyezkedik el. A külső kráter, az Ikenosawa egyik magaslata a sziget legmagasabb pontja, ez a 432 méter magas Otonbu csúcs. Ha valaki felmászik oda, fantasztikus látványban lesz része.
Az itt élők mezőgazdaságból és halászatból tartják fenn magukat. A szigeten működik egy elemi iskola, de középiskola a szigetcsoport központi szigetén van, ahonnan a végzettek többsége már nem tér vissza szülőföldjére.

Legyél Te is "Művész"! - Utazó Múzeum - Családi al...
Tóthárpád Ferenc - A szél és a hóember

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. július 05. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/