Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az óriás vándorló levél (Phylliidae)

 Az óriás  vándorló levél (Phylliidae)

 Az óriás vándorló levél Malájzia trópusi esőerdeiben  őshonos.A legnagyobb vándorló levelek egyike; az átlagos testhossza körülbelül 10 centiméter. A levél alakú  teste nagyon széles. A lábain is vannak levél alakú kinövések. A rovar zöld színű, a szélein több, kisebb barna ponttal. A potrohán két nagyobb barna folt is látható. A zöld árnyalata és a kis pontok sűrűsége, illetve elhelyezkedése példányonként változó.

Sokan tartják házi kedvencként. Nyugodt természetű állat. Nappal nem mozog, éjjel keresi meg a táplálékát. Ha kézbe vesszük, mozdulatlanul fog állni. Az újonnan kikelt óriás vándorló levelek hiperaktívak lehetnek, azonban az első vedlés után megnyugodnak, lecsendesednek.

Az óriás vándorló levél fogságban tölgy-, szeder-, vagy egyéb rózsafélék leveleivel táplálható. A friss leveleket nem kedveli, inkább az idősebb megbarnult leveleket eszi meg. A fiatal példányok nem tudnak a teljes, ép levélből falni; emiatt fel kell aprítani nekik a táplálékot.

A széljárta, nedves helyeket kedveli. 25-30 Celsius-fokon érzi jól magát. A fiatalnak a felnőttől eltérően, fontosabb a nedves hely. Fogságban a terrárium legalább 3-4-szer nagyobb kell, hogy legyen, mint a kifejlett rovar; kb. 40x30x30 centiméter. A vándorló levelet nem lehet összetenni a botsáskával, mivel ha nincsenek eléggé ellátva ennivalóval, az utóbbi rovar rátámad a vándorló levélre.

Eddig mindegyik felfedezett óriás vándorló levél nőstény volt. Úgy tűnik, hogy a szaporodáshoz nem muszáj a hím jelenléte; azaz a petéket nem kell megtermékenyíteni ahhoz, hogy újabb óriás vándorló levél nemzedék jöjjön a világra. Felnőtté válás után 1-1,5 hónapra rá, a rovar ivaréretté válik. Ekkor kinő a szárnya. A petéit, amelyek kicsik és fekete színűek, fogságban a terrárium aljára rakja le. A petékből 6-9 hónap múlva kelnek ki a kis óriás vándorló levelek.


A óriás vándorló levél
Kiolvasó
Pedagógusnapi köszöntő
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. június 14. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/