Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az óriás vándorló levél (Phylliidae)

 Az óriás  vándorló levél (Phylliidae)

 Az óriás vándorló levél Malájzia trópusi esőerdeiben  őshonos.A legnagyobb vándorló levelek egyike; az átlagos testhossza körülbelül 10 centiméter. A levél alakú  teste nagyon széles. A lábain is vannak levél alakú kinövések. A rovar zöld színű, a szélein több, kisebb barna ponttal. A potrohán két nagyobb barna folt is látható. A zöld árnyalata és a kis pontok sűrűsége, illetve elhelyezkedése példányonként változó.

Sokan tartják házi kedvencként. Nyugodt természetű állat. Nappal nem mozog, éjjel keresi meg a táplálékát. Ha kézbe vesszük, mozdulatlanul fog állni. Az újonnan kikelt óriás vándorló levelek hiperaktívak lehetnek, azonban az első vedlés után megnyugodnak, lecsendesednek.

Az óriás vándorló levél fogságban tölgy-, szeder-, vagy egyéb rózsafélék leveleivel táplálható. A friss leveleket nem kedveli, inkább az idősebb megbarnult leveleket eszi meg. A fiatal példányok nem tudnak a teljes, ép levélből falni; emiatt fel kell aprítani nekik a táplálékot.

A széljárta, nedves helyeket kedveli. 25-30 Celsius-fokon érzi jól magát. A fiatalnak a felnőttől eltérően, fontosabb a nedves hely. Fogságban a terrárium legalább 3-4-szer nagyobb kell, hogy legyen, mint a kifejlett rovar; kb. 40x30x30 centiméter. A vándorló levelet nem lehet összetenni a botsáskával, mivel ha nincsenek eléggé ellátva ennivalóval, az utóbbi rovar rátámad a vándorló levélre.

Eddig mindegyik felfedezett óriás vándorló levél nőstény volt. Úgy tűnik, hogy a szaporodáshoz nem muszáj a hím jelenléte; azaz a petéket nem kell megtermékenyíteni ahhoz, hogy újabb óriás vándorló levél nemzedék jöjjön a világra. Felnőtté válás után 1-1,5 hónapra rá, a rovar ivaréretté válik. Ekkor kinő a szárnya. A petéit, amelyek kicsik és fekete színűek, fogságban a terrárium aljára rakja le. A petékből 6-9 hónap múlva kelnek ki a kis óriás vándorló levelek.


A óriás vándorló levél
Legek az állatvilágban - a lajhár
Melyik az egészségesebb étrend: a vegán vagy a hús...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 24. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/