Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A vadpúlykától a házipúlykáig

Vadpulyka ábrázolása (1827-1838) John James Audubon "Birds of America" című könyvéből.

 A vadpúlykától a házipúlykáig

 A vadpulyka feltételezhető őshazája Közép- és Északk- Amerika. Itt a történelmi idők előtt óriási területeken háborítatlan körülmények között szaporodott, természetes elterjedése Mexikóbn a Balsas folyó völgyétől és az Egyesült Államok Sziklás hegységétől keletre eső egész vidéket magába foglalta az Atlanti-óceánig, valamint egész Dél-Ontariót Kanadában.

"Az első hálaadás Plymouthban" (1914) Jennie A. Brownscombe


 1621-ben a pulyka volt az Újvilágba érkező telepesek első vadászzsákmányainak egyike, és a hagyomány szerint az első hálaadásnapi vacsorára is sült pulykát készítettek. Az Egysült Államokban a hálaadás a második legnépszerűbb ünnep a karácsony mellett, és elképzelhetetlen ma is egy hálaadásnapi vacsora sült pulyka nélkül. A hagyomány szerint ilyenkor két pulyka elnöki kegyelemben részesül, ami azt jelenti, hogy megmenekülnek a kés alól. Az első fehér házi ünnepséget 1947-ben Harry Truman elnök idején tartották, de 1963-ban történt meg először J. F. Kennedy elnök idejében, hogy az elnök megkegyelmezett egy pulykának. Azóta hagyományosan évente kegyelmet kap egy pulyka az elnök jóindulatából.

Borsó, a pulyka, amelynek Donald Trump elnök kegyelmezett meg 2018-ban

 Háziasítása i. e.1. évezred elején kezdődhetett, valószínűleg mexikói indián népek által. Európai megjelenésének időpontja bizonytalan. Ásatásokon Európa szerte a XIV-XV. századi rétegekből is kerültek elő jól beazonosítható és datálható pulykacsontok. Jelenleg, a pre-kolumbiánus európai importjának mikéntjével kapcsolatban felmerült elméletek egyikét sem támasztja alá konkrét írásos- vagy archeológiai bizonyíték.

Magyarországon XIII. századi sírokban talált gyűrűkön egyértelmű pulykaábrázolás látható és a Budai-várban egy XIV. századi rétegben is találtak pulykacsontot egy jól beazonosítható kerámiatöredék mellett. Írásos bizonyítékok szerint Mátyás király a milánói hercegtől kért pulykákat és szakembert a szárnyas magyarországi betelepítéséhez, de felmerült, hogy ez akár a gyöngytyúkra  (akkoriban indus- ill. török tik) is vonatkozhatott. A házi pulyka ma már világszerte elterjedt.

Forrás: wikipédia

A nagy kaland
A kőkorszak

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. január 21. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/