Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A tyrannoszaurusz kicsinyek nem voltak nagyobbak, egy közepes méretű kutyánál

Kép: earth.com

 A tyrannoszaurusz kicsinyek nem voltak nagyobbak, egy közepes méretű kutyánál

 Míg a Tyrannoszauruszok minden idők legnagyobb ragadozói voltak, az Edinburgh- i Egyetem egy új tanulmányából kiderül, hogy csecsemőjük meglepően kicsi volt. 

A vizsgáltok eredményei arra a következtetésre juttatták a kutatókat, hogy a  tyrannoszaurusz kicsinyek nem voltak nagyobbak, egy közepes méretű  kutyánál, amikor megtették első lépéseiket.

A tanulmány a tyrannoszaurusz embriók kövületeire összpontosított. A maradványok vadonatúj betekintést nyújtanak a tyrannoszauruszok korai fejlődésébe, amelyek nyolc- tizennégy  tonnát nyomtak és 12, 3  méter hosszúságúra nőttek mire elérték a kifejlett felnőtt kort.

Az ősmaradványok mérete alapján a tirannosaurusz csecsemők kikeléskor három láb körül voltak. A tanulmány vezető szerzője, Dr. Greg Funston szerint a csontok sokat taníthatnak méretükről és megjelenésükről.

A csapat két, Kanadában előkerült dinoszaurusz csontból készített 3D-s vizsgálatot, ezek között volt egy állcsont és egy karom is. Az átvizsgálások során kiderült, hogy a kivételes maradványok a Tyrannosaurus rex unokatestvéreié , a Tirannosauruszoké voltak. 

A kérdés, hogy a Tyrannoszaurusz csúcsragadozó vagy dögevő volt-e, az őslénytan történetének egyik leghosszabb vitáját eredményezte.

 Több mint 50 példányát azonosították, némelyiket majdnem teljes csontváz alapján. Legalább egy példány esetében lágy szövetek és fehérjemaradványok felfedezéséről is beszámoltak. A fossziliák nagy száma jelentős mennyiségű biológiai kutatómunkát tett lehetővé, melybe élettörténeti és biomechanikai vizsgálatok is beletartoztak. A Tyrannoszaurusz fiziológiája étkezési szokásai és feltételezett mozgási sebessége viták tárgyát képezi. Emellett rendszertana is vitatott, egyes tudósok az ázsiai Tarbosaurus bataart második Tyrannoszaurusz fajnak tekintik, míg mások elkülönítve, a Tarboszaurusz nembe sorolják be. 

Forrás earth.com, wikipédia

Leónárdó és az új lakó
Gyöngyből készült ékszerek
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/