Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A Tuvaijuittuq , ahol a jég soha nem olvad el

 A Tuvaijuittuq , ahol a jég soha nem olvad el

 A Tuvaijuittuq az első tengeri védett terület, amelyet az óceánokról szóló törvény értelmében miniszteri rendelettel ideiglenes védelemre jelöltek ki , és amely az emberi tevékenységeket a térségben legfeljebb öt évre korlátozza. Kivételt képezhetnek a természetvédelmi kutatások és a vészhelyzetekkel kapcsolatos tevékenységek.

A Tuvaijuittuq az a hely, ahol a jég soha nem olvad el. Ez az inuktitut nyelvterület, vagy kelet-kanadai inuit nyelv a Kanadában beszélt inuit nyelvváltozatok összefoglaló neve, mindazon nyelvváltozatoké, melyet a erdőhatártól északra beszélnek. A régió egész évben megőrzi a jegét. Az AGU Geophysical Research Letters folyóiratában szereplő tanulmány becslése szerint az éghajlatváltozás a Jeges-tenger összes nyári jegét megolvasztja a következő 20 évben. A szakértők becslése szerint a Tuvaijuittuq régió az utolsó amely megfogja őrizni a tenger jegét egész nyáron, ami azt jelenti, hogy a kanadai halászat és óceánok szerint, ez a hely a jégfüggő fajok nyári élőhelyéül szolgálhat. Így például a jegesmedvék, a fókák és a rozmárok menedékeként.

A kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau a nunavuti Iqaluitban tartott sajtótájékoztatón kijelentette: "Minden új emberi tevékenység befagyasztása hozzájárul ahhoz, hogy a jég, amely soha nem olvad el, hű maradjon a nevéhez."

A Tallurutiup Imanga élőhelyet biztosít a világ narvaljai 75°%-ának. Otthont ad a legtöbb jegesmedvének a kanadai sarkvidéken, valamint a rozmár-, grönlandi bálna-, és a tengeri madaraknak. A kormány hajózási dokkok felépítését tervezi, és új munkahelyeket teremt a kutatás és az adatgyűjtés területein.

A Qikiqtani Inuit Assocation (QIA) elnöke, PJ Akeeagok elmondta a National Geographic-nak, hogy a régió gazdaságába történő beruházás egy lépés a natív inuit csoportokkal való változtatás felé. „Noha a fejezetünknek sötét története van, az a feladatunk, hogy elkezdjük az Inuitok ( eszkimók) fényes jövőjét festeni. Olyan gazdaságot akarunk, amely önfenntartható " - mondta Akeeagok. "A mi célunk támogatni a helyi gazdaságokat."


Forrás: livekindly.com

A tengeri madarak a jéghegyből indulnak el a Tallurutiup Imanga területén 2008-ban. A tengeri terület gazdag madár- és tengeri emlősökben. (Jonathan Hayward / The Canadian Press)
Narvál, Fotó: estiujsag.hu
Környezettudatosság a mindennapokban
A Bertoloni-bangó(Ophrys bertolonii)

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Lépj be
Vendég
2019. december 09. hétfő

Captcha kép