Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A Tuvaijuittuq , ahol a jég soha nem olvad el

 A Tuvaijuittuq , ahol a jég soha nem olvad el

 A Tuvaijuittuq az első tengeri védett terület, amelyet az óceánokról szóló törvény értelmében miniszteri rendelettel ideiglenes védelemre jelöltek ki , és amely az emberi tevékenységeket a térségben legfeljebb öt évre korlátozza. Kivételt képezhetnek a természetvédelmi kutatások és a vészhelyzetekkel kapcsolatos tevékenységek.

A Tuvaijuittuq az a hely, ahol a jég soha nem olvad el. Ez az inuktitut nyelvterület, vagy kelet-kanadai inuit nyelv a Kanadában beszélt inuit nyelvváltozatok összefoglaló neve, mindazon nyelvváltozatoké, melyet a erdőhatártól északra beszélnek. A régió egész évben megőrzi a jegét. Az AGU Geophysical Research Letters folyóiratában szereplő tanulmány becslése szerint az éghajlatváltozás a Jeges-tenger összes nyári jegét megolvasztja a következő 20 évben. A szakértők becslése szerint a Tuvaijuittuq régió az utolsó amely megfogja őrizni a tenger jegét egész nyáron, ami azt jelenti, hogy a kanadai halászat és óceánok szerint, ez a hely a jégfüggő fajok nyári élőhelyéül szolgálhat. Így például a jegesmedvék, a fókák és a rozmárok menedékeként.

A kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau a nunavuti Iqaluitban tartott sajtótájékoztatón kijelentette: "Minden új emberi tevékenység befagyasztása hozzájárul ahhoz, hogy a jég, amely soha nem olvad el, hű maradjon a nevéhez."

A Tallurutiup Imanga élőhelyet biztosít a világ narvaljai 75°%-ának. Otthont ad a legtöbb jegesmedvének a kanadai sarkvidéken, valamint a rozmár-, grönlandi bálna-, és a tengeri madaraknak. A kormány hajózási dokkok felépítését tervezi, és új munkahelyeket teremt a kutatás és az adatgyűjtés területein.

A Qikiqtani Inuit Assocation (QIA) elnöke, PJ Akeeagok elmondta a National Geographic-nak, hogy a régió gazdaságába történő beruházás egy lépés a natív inuit csoportokkal való változtatás felé. „Noha a fejezetünknek sötét története van, az a feladatunk, hogy elkezdjük az Inuitok ( eszkimók) fényes jövőjét festeni. Olyan gazdaságot akarunk, amely önfenntartható " - mondta Akeeagok. "A mi célunk támogatni a helyi gazdaságokat."


Forrás: livekindly.com

A tengeri madarak a jéghegyből indulnak el a Tallurutiup Imanga területén 2008-ban. A tengeri terület gazdag madár- és tengeri emlősökben. (Jonathan Hayward / The Canadian Press)
Narvál, Fotó: estiujsag.hu
A Leány- és Legény-barlang
A kis gyufaárus lány

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. január 28. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/