Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A tüskés gömbszövő

Kép: Pavel Kirillov / Creativ Commons jóvoltából

 A tüskés gömbszövő

 Ezek a tüskés pókok fantasztikusak. A tüskés gömbszövőknek számos különféle faja létezik, amelyek mind a Gasteracantha nemhez tartoznak . Ilyen példa a  G . cancriformis,  amely az Egyesült Államok, Közép-Amerika és a Karib-térség egyes részein található. Ezek teljes hossza 2-9 mm körül van, különböző színűek és formájúak. A testén  tüskék vannak, amelyek a hasukból kinyúlnak, és a test alakja általában úgy néz ki, mint egy ráké. Nagyon színes, könnyen felismerhető pók. 

Ennek a fajnak a nőstényei ¼ és ½ hüvelyk hosszúak. A hímek kisebbek, mint a nőstények, és hasonló színűek, mint a nőstények, kivéve, hogy szürkék, fehér foltokkal, és a nőstényeknek nincsenek nagy tüskéi

Általában nem ártalmasak. Ez a pók általában nem lép be otthonokba, de véletlenül behozható cserepes növényekkel és más külső elemekkel.Nagy szövedékük gyakran megijeszti és bosszantja az embereket, de nem jelentenek komoly egészségügyi kockázatot. A tojászsákjaik több mint 200 utódot tartalmaznak. Mivel ezek a pókok ragadozók azokat  a rovarokat fogyasztják, amelyek gyakran károsítják a kerti növényeket, valójában nagyon hasznosak. Élőhelyei az erdők, a cserjék és a kertek szélei. Gyakran növénynevelők is, és a citrus-ligetekben gyakran előfordulnak.

Étrendje, mint azt már említettük kicsi rovarokból áll, amelyeket elfognak a hálójukban. A rovarok, például a bogarak, a lepkék, a szúnyogok és harapásuk és megbénításuk után zsákmányuk cseppfolyósított belső oldalát fogyasztják, ugyanúgy, mint a többi pók. Szövedékének érdekes tulajdonsága a selyemfüvek jelenléte, amelyet a női pók épít a szövedékbe. Lehetséges, hogy ezeknek a selyemfüveknek az a célja, hogy a hálókat jobban szembetűnővé tegyék a madarak számára, ezáltal csökkentve annak valószínűségét, hogy a pókhálóba repüljenek és elpusztuljanak.

Élettartama csak körülbelül egy év. A nőstény tojászsákot készít nyáron vagy ősszel, amely 100–260 tojást tartalmaz. A női pók a tojásokat egy levél alá helyezi, hevederekbe csomagolja és meghal. A tojások tizenegy-tizenhárom nap alatt kelnek ki. 

Forrás: orkin.com

Olvadó hóember
Dalí szimbólumai

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. július 16. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/