Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A tüskés gömbszövő

Kép: Pavel Kirillov / Creativ Commons jóvoltából

 A tüskés gömbszövő

 Ezek a tüskés pókok fantasztikusak. A tüskés gömbszövőknek számos különféle faja létezik, amelyek mind a Gasteracantha nemhez tartoznak . Ilyen példa a  G . cancriformis,  amely az Egyesült Államok, Közép-Amerika és a Karib-térség egyes részein található. Ezek teljes hossza 2-9 mm körül van, különböző színűek és formájúak. A testén  tüskék vannak, amelyek a hasukból kinyúlnak, és a test alakja általában úgy néz ki, mint egy ráké. Nagyon színes, könnyen felismerhető pók. 

Ennek a fajnak a nőstényei ¼ és ½ hüvelyk hosszúak. A hímek kisebbek, mint a nőstények, és hasonló színűek, mint a nőstények, kivéve, hogy szürkék, fehér foltokkal, és a nőstényeknek nincsenek nagy tüskéi

Általában nem ártalmasak. Ez a pók általában nem lép be otthonokba, de véletlenül behozható cserepes növényekkel és más külső elemekkel.Nagy szövedékük gyakran megijeszti és bosszantja az embereket, de nem jelentenek komoly egészségügyi kockázatot. A tojászsákjaik több mint 200 utódot tartalmaznak. Mivel ezek a pókok ragadozók azokat  a rovarokat fogyasztják, amelyek gyakran károsítják a kerti növényeket, valójában nagyon hasznosak. Élőhelyei az erdők, a cserjék és a kertek szélei. Gyakran növénynevelők is, és a citrus-ligetekben gyakran előfordulnak.

Étrendje, mint azt már említettük kicsi rovarokból áll, amelyeket elfognak a hálójukban. A rovarok, például a bogarak, a lepkék, a szúnyogok és harapásuk és megbénításuk után zsákmányuk cseppfolyósított belső oldalát fogyasztják, ugyanúgy, mint a többi pók. Szövedékének érdekes tulajdonsága a selyemfüvek jelenléte, amelyet a női pók épít a szövedékbe. Lehetséges, hogy ezeknek a selyemfüveknek az a célja, hogy a hálókat jobban szembetűnővé tegyék a madarak számára, ezáltal csökkentve annak valószínűségét, hogy a pókhálóba repüljenek és elpusztuljanak.

Élettartama csak körülbelül egy év. A nőstény tojászsákot készít nyáron vagy ősszel, amely 100–260 tojást tartalmaz. A női pók a tojásokat egy levél alá helyezi, hevederekbe csomagolja és meghal. A tojások tizenegy-tizenhárom nap alatt kelnek ki. 

Forrás: orkin.com

Hogyan kerülik ki a milliárdosok az adózást? És mé...
2019- es újítások: Személyes edzés a nappaliban, a...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/