Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A tudósok felfedezték az apró csillogó tintahal szimbiotikus baktériumos ragyogása mögött rejlő legfontosabb összetevőket

Kép: IFLScience!

 A tudósok felfedezték az apró csillogó tintahal szimbiotikus baktériumos ragyogása mögött rejlő legfontosabb összetevőket

 A szimbiózis a természeti világ legikonikusabb duóit hozta össze a természetben. Ezek a párhuzamos kapcsolatok akkor jönnek létre, amikor két különálló entitás hasznot húz az egymással való társulásból. 

A hawaii bobtail-tintahal ( Euprymna scolopes ) esetében a társulás egy olyan típusú baktérium között jött létre, amely a tintahal kikelését követő néhány órán belül gyarmatosítja könnyű szerveit. Így  egy  igazi fény show-t biztosít a tintahal számára. A baktériumokat a tintahal cukor és aminosavoldattal táplálja, és cserébe alulról nézve elrejti a tintahal sziluettjét az általa létrehozott ellenvilágítással.

A fajt régóta a kölcsönösen előnyös szimbiózis fényes (a szó legszorosabb értelmében vett) példájaként tanulmányozták. Mindezen éleslátó kutatások ellenére az mBio folyóiratban megjelent új tanulmány kulcsfontosságú felfedezést tett arról, hogy mi váltja ki a baktériumokat ezen tintahal gyarmatosításában: "Izgalmas, hogy még mindig vannak új dolgok, még egy ilyen jól tanulmányozott rendszerben is "- mondta Laura Sanchez szerző, az UC Santa Cruz kémiai és biokémiai docense.

A bobtail tintahal kikeléskor rozsdaszínűek és teljesen fénytelenek. Néhány órával később fényszervüket elárasztja a Vibrio fischeri , egy olyan baktériumfajta, amely meglehetősen ritka az óceáni környezetben, és mégis valahogyan egy hüvelykujj nagyságú tintahal testében gyűlnek össze.

Amikor kevés a szó
A jövő cirkuszában hologrammal helyettesítik az ál...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. október 23. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/