Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A trópusi bálna új étkezési stratégiája

Kép: IFLSCience!

 A trópusi bálna új étkezési stratégiája

Sir Ashley Eden, KCSI: bengáli hadnagy-kormányzó, 1877-1882

 A trópusi bálna (Balaenoptera edeni) Anderson, 1879- tudományos fajnevét Sir Ashley Edenről, Brit India akkori uralkodójáról kapta.

Ennek a bálnának az elterjedése az Indiai- óceánra és a Csendes- óceán nyugati részére korlátozódik. Állományának legnagyobb része Mianmar, Banglades, India, Thaiföld, Vietnám, Tajvan és Kína keleti vizeiben található meg; azonban még fellelhető Japán délnyugati szigeteinek környékén, a Salamon- szigeteknél, Ausztrália keleti partjainál, délfelé egészen az új- zélandi Északi-szigetig.

Kisebb méretű a Bryde-bálnánál. Az indiai-óceáni trópusi bálna eddig kifogott legnagyobb nősténye 13,7-14,4 méteres, míg a legnagyobb hímje 13,1-13,7 méteres volt. Japán vizeiben ugyanennek a bálnának a nősténye 13,3 méter hosszú, míg a hím 12,9 méteres. Az ivarérettséget körülbelül 12, illetve 11,9 méteresen éri el.

David Attenborough új BBC-sorozatának, A tökéletes bolygó egyik epizódja, először mutatott be egy furcsa és ötletes új etetési stratégiát, amelyet a trópusi bálnák alkalmaztak a Thai-öbölben. A szárazföldi szennyezés ugyanis elkezdte "megfojtani"  az itteni vizeket, aminek a következménye az lett, hogy a halfajok a felszínre terelődtek, ahol az oxigénkoncentráció jóval magasabb. A trópusi bálnák ezekkel a halakkal táplálkoznak. Hogy összeszedjék őket, sok vizet kell lenyelniük a mélyben, az elegendő zsákmánymennyiség elérése érdekében, azonban kevés számú halálomány aligha éri meg az erőfeszítést. 

Úgy tűnik, hogy a bálnák nem maradnak így sem éhen, aktívan folytatják a falatozást, csak éppen más módon, hiszen úgy döntöttek, hogy alternatív megközelítést választanak az eredményes vadászatra. 

A stratégia abból áll, hogy a bálnák óriási kosárlabda karikaként kinyitják a szájukat a felszínen, amivel elégé fel tudják zaklatni a halakat, hogy a levegőbe majd egyenesen a szájukba ugorjanak. A film elkészítése során a stáb szemtanúja volt a magányos bálnák, sőt az anyák és borjak együttműködő viselkedésének, hiszen egymást segítve ijesztgették a halakat úgy, hogy partnerük úszkált körülöttük, amivel még több halat ijesztettek meg, hogy a szájukba ugráljanak. Bámulatos, hogy a madarak még a bálnák evési eseményeit is maguk javára tudják fordítani, hiszen lecsapnak és kifogják a halakat a bálna szájából is.

Nem épp megnyugtató jövőkép az oxigénhiányos halak számára, de lélegzetelállító példa arra, hogy a vadon élő állatok megtanulják legyőzni a szennyezettség okozta környezeti változásokat.

Belize, a manátuszok ( lamantinok) utolsó élőhelye
Zsiráfok napelemmel működő nyomkövetővel
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. október 23. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/