Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A titokzatos homoki macska

 A titokzatos homoki macska ( Felis margarita)

 A homoki macskák rendkívül jól alkalmazkodnak a zord körülményekhez. Nem jelent gondot nekik sem a -5 ° C , sem az 52 ° C, remekül eléldegélnek a sivatagok kietlen vidékein, sőt, akár hónapokig képesek elélni víz nélkül, csupán a zsákmányukban lévő nedvességen. Ez a különleges macskaféle a sivatagok területén él, Észak-Afrikában, Arábiában, Közép-Ázsiában és Pakisztánban őshonos, ám az illegális állatkereskedelem és a sportvadászat jelentősen lecsökkentette számukat. Az iszlám vallás szerint a homoki macska Mohamed útitársa volt sivatagi vándorlása során, ezért elejtése szigorúan tilos volt. Később ez az intézkedés veszített tekintélyéből, sok macskát fogtak be, hogy háziállatként tartsák őket, de az élőhelyükön zajló különböző fegyveres konfliktusok is hozzájárultak az állomány csökkenéséhez. Jelenleg valamivel kevesebb, mint 50 000 egyede élhet a vadonban.

A homoki macska magányos állat, a párok csak a párzási időszakban találkoznak majd néhány hét után megint elválnak egymástól.

Nyáron a nappali hőség miatt szívesebben szerzi be táplálékát az éjszaka hűvösében, télen azonban gyakran kénytelen nappal vadászni, ugyanis ilyenkor éjszaka nagyon hideg lehet. Tápláléka igen változatos, mindenféle kis termetű zsákmányállatot elfogyaszt. Főbb táplálékforrásai a rágcsálók, a kis termetű sivatagi madarak, melyeket álmukban kap el, de étrendjének legnagyobb részét hüllők alkotják. A táplálékának körülbelül 70 százalékát gyíkok, 10 százalékát madarak és 15 százalékát rágcsálók teszik ki. Néha akár a mérgeskígyókat is megtámadja, bundája olyan sűrű, hogy a méregfogak nem tudnak áthatolni rajta, egyetlen sebezhető pontja az orra. A kígyók táplálékának nem több mint 5 százalékát teszik ki, ugyanis ritkán találkoznak velük.

A homoki macskák legfeljebb 8 évet élnek a természetben.

Az ivarérettséget körülbelül egyéves korban éri el. A hím ekkor elindul egy tüzelő nőstény területére, ahol megtermékenyítheti azt. A párzási időszak március- április között van, amikor a hímek elkezdik bejárni a nőstények territóriumát megjelölve annak területét. Ha két hím egyazon területre ér, harc nélkül döntik el, hogy kié a nőstényekkel való párzás joga.

A vemhesség 63-66 napig tart, ennek végén 2-5 kölyök jön a világra, az utóbbi időkben azonban az tapasztalható, hogy kevesebb utód születik, feltételezhetően a természetkárosító emberi hatások miatt. Születésükkor a kölykök még vakok, de már van szőrük, és tömegük 50-60 gramm. A szemük körülbelül két hét múlva nyílik ki. Ahogy növekednek, sötét mintájú bundájuk egyre jobban kifakul. 3-4 hónapos korukra önállóvá válnak. Ám csak kevés kölyök éli meg a ivarérett kort, az alom fele éhen hal vagy más ragadozók áldozataivá válnak mielőtt felnőnének.

A faj jövője azon múlik, hogy sikerül-e megakadályozni az illegális orvvadászatot és ezzel segíteni egyedszámuk növekedését. Ha a védelmük mértéke nem változik, a homoki macska végveszélybe is kerülhet a közeljövőben. Állatkertek próbálkoznak a faj szaporításával, egyelőre nem sok sikerrel.

Felis margarita
“Házias” locsolóvers
Skolik Ágnes: A Csodatermő fa

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Lépj be
Vendég
2019. december 09. hétfő

Captcha kép