Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A titokzatos és halálos delfinbetegség összefüggésbe hozható az éghajlatváltozással

JamesDeMers képe a Pixabay -en.

 A titokzatos és halálos delfinbetegség összefüggésbe hozható az éghajlatváltozással

 A tudósok felfedezték, hogy a delfineket érintő halálos bőrbetegség az éghajlatváltozáshoz kapcsolódik - derül ki a The Marine Mammal Center új tanulmányából . A titokzatos delfinbetegség 2005-ben való első megjelenése óta ez az első alkalom, hogy azonosították az állapot okát.

A kutatók megállapították, hogy a delfineket világszerte érintő betegség oka az éghajlatváltozással járó csökkent víz sótartalom. A fertőzött delfineknél foltos és megemelkedett bőrelváltozások alakulnak ki, amelyek testük akár 70 százalékát is ellepik.

A nemzetközi tanulmány Louisiana, Mississippi, Alabama, Florida, Texas és Ausztrália jelentős járványait követi. E járványok közös tényezője a víz sótartalmának hirtelen és drasztikus csökkenése volt. Az egyre hevesebb viharok és hurrikánok szokatlan mennyiségű esőt juttatnak a part menti vizekbe, és az ebből fakadó édesvízviszonyok hónapokig fennmaradhatnak. A tengervíz sótartalma különösen heves viharok, például a Harvey és a Katrina hurrikánok után csökken. Amint ezek a viharok gyakoribbá válnak, a delfinek körében is kitör a bőrbetegség.

A betegség jelenlegi kitörése a ritka és fenyegetett Burrunan delfint érinti Ausztrália délkeleti részén. Az eredmények a szakemberek számára információt nyújthatnak az érintett állatok diagnosztizálásához és kezeléséhez. Jelenleg a fertőzött delfinek túlélési esélyei gyengék, különösen azoknál az állatoknál, amelyek hosszan érintik az édesvizet. A betegséget először a mintegy 40 palackorrú delfinen figyelték meg New Orleans közelében, a Katrina hurrikán után, 2005-ben.

Tóthárpád Ferenc - A szél és a hóember
Deni, Dini és Dönci kalandjai 3.

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. február 25. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/