Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A titokzatos és halálos delfinbetegség összefüggésbe hozható az éghajlatváltozással

JamesDeMers képe a Pixabay -en.

 A titokzatos és halálos delfinbetegség összefüggésbe hozható az éghajlatváltozással

 A tudósok felfedezték, hogy a delfineket érintő halálos bőrbetegség az éghajlatváltozáshoz kapcsolódik - derül ki a The Marine Mammal Center új tanulmányából . A titokzatos delfinbetegség 2005-ben való első megjelenése óta ez az első alkalom, hogy azonosították az állapot okát.

A kutatók megállapították, hogy a delfineket világszerte érintő betegség oka az éghajlatváltozással járó csökkent víz sótartalom. A fertőzött delfineknél foltos és megemelkedett bőrelváltozások alakulnak ki, amelyek testük akár 70 százalékát is ellepik.

A nemzetközi tanulmány Louisiana, Mississippi, Alabama, Florida, Texas és Ausztrália jelentős járványait követi. E járványok közös tényezője a víz sótartalmának hirtelen és drasztikus csökkenése volt. Az egyre hevesebb viharok és hurrikánok szokatlan mennyiségű esőt juttatnak a part menti vizekbe, és az ebből fakadó édesvízviszonyok hónapokig fennmaradhatnak. A tengervíz sótartalma különösen heves viharok, például a Harvey és a Katrina hurrikánok után csökken. Amint ezek a viharok gyakoribbá válnak, a delfinek körében is kitör a bőrbetegség.

A betegség jelenlegi kitörése a ritka és fenyegetett Burrunan delfint érinti Ausztrália délkeleti részén. Az eredmények a szakemberek számára információt nyújthatnak az érintett állatok diagnosztizálásához és kezeléséhez. Jelenleg a fertőzött delfinek túlélési esélyei gyengék, különösen azoknál az állatoknál, amelyek hosszan érintik az édesvizet. A betegséget először a mintegy 40 palackorrú delfinen figyelték meg New Orleans közelében, a Katrina hurrikán után, 2005-ben.

Dínó bánat
A Ős meséje: A színlátás
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 24. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/