Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A tervek szerint ma indul útnak az űrbe, az első kereskedelmi célú, civilekből álló küldetés

Kép: IFLScience!

 A tervek szerint ma indul útnak az űrbe, az első kereskedelmi célú, civilekből álló küldetés

 Ha minden a tervek szerint alakul, ma a SpaceX elindítja az Inspiration 4- et , az első teljes egészében kereskedelmi célú, civil küldetést, alacsony földi pályára, amelyen a négyfős személyzet három nap alatt többször körbeutazza a bolygót. 

A Crew Dragon kapszula nem találkozik a Nemzetközi Űrállomással, de magasabbra fog repülni, mint az ISS. Az indításra várhatóan szeptember 15 -én, szerdán este kerül sor, ha az időjárás engedi (a legújabb jelentések, 70 százalékos esélyt mutatnak).  A személyzet a Resilience Crew Dragon űrhajó fedélzetére indul a NASA Kennedy Űrközpont híres Pad39A nevű, Falcon 9 rakétájának tetején, az űrsikló és Buzz Aldrin, Neil Armstrong és Michael Collins történelmi Apollo 11, Hold küldetése által használt indítópadon. .

Kép: IFLScience!

 Ezt nevezik az első teljes körű civilekbő álló missziónak, amely pályára áll (bár nem mindenki ért ezzel egyet ). Ez lesz az első küldetés, egy teljesen professzionális személyzettel. Sok nem professzionális űrhajós repült már az űrbe, de minden korábbi indításon, legalább egy professzionálisan képzett űrhajós szerepelt.

Az Inspiration4, négy magánembert szállít, akiknek nincs NASA űrhajós képzése. 

A felkészüléshez a legénység, a SpaceX kapszulaszimulátorán gyakorolták az indulást, az újbóli belépést és más műveleteket, repülőgépen végezték, hogy megtapasztalják a súlytalanságot és a vadászgépeket, valamint a centrifugákat, hogy gyors pörgetéseket is tapasztaljanak.

A Netflix Countdown: Inspiration Mission to Space című dokumentumfilm -sorozatában akár meg is nézhetjük őket .

 A legénység négy tagja Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Christopher Sembroski és Dr. Sian Proctor. Isaacman, a Shift4 Payments fizetésfeldolgozó cég milliárdos alapítója és vezérigazgatója irányítja a repülést. 

Az Inspiration4 küldetés része annak az erőfeszítésnek, amely 200 millió dollárt gyűjt a St. Jude Gyermekkutató Kórház számára. 

Ennek az összegnek a felét már Isaacman odaadományozta.  Arceneaux, aki a St Judes orvos asszisztense, a misszió főorvosa lesz. Ő lesz az első olyan személy is, akinek protézise van az űrben, a csontrákos műtét után, amikor a lábában lévő fémrúddal helyettesítették az eltávolított csontot. Ezáltal ő lesz az első rákos túlélő is az űrben.

A misszió jótékonysági céljaitól eltekintve, beleértve a tételek széleskörű árverésre bocsátását, a négy kereskedelmi űrhajós orvosi kísérleteket végez, és egészségügyi adatokat rögzít magáról, háromnapos útján. Mivel nem estek át a szigorú orvosi kizárásokon és a professzionális űrhajósok képzésén, adataik segíthetnek a jövőbeli űrrepülések tájékoztatásában.

Szakértők becslése szerint, a levegő egy tornádó t...
Surranó Soma kalandjai
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/