Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A tengerszemét legnagyobb áldozatai

 A tengerszemét legnagyobb áldozatai


 A szennyezés és a hulladék rengeteg probléma forrása a modern korban a bolygónkon, amelynek populációnagysága egyidejűleg nőtt a természetszennyező anyagok feltalálásával és használatával, amelyek szemétként való elhagyása évekig, évtizedekig vagy évszázadokig hatalmas problémát jelentenek . Az óceánban ma már számos „ szemétsziget" található, mint például a nagy csendesóceáni szemétfolt, amelyet a szárazföldről befújt szemét és más a tengeren elvesztett anyagok alkotnak, amelyeket a tengeri állatok lenyelhetnek vagy belegabalyoghatnak.

Nemrég egy bálnát találtak belegabalyodva egy hatalmas kötélrengeteg fogságába. A szerencsétlen állatot a mauiui Lahaina mellett találták meg túrahajók, amelyek épp segítettek egy kutatási műveletet, amelynek során egy olyan púpos bálnaborjút kerestek, amelyet úgy tűnt, hogy elsodródott az anyjától. Miután felismerték a fiatal bálna lehetetlen helyzetét, az Ultimate Whale Watch túrahajó addig figyelte az állatot, amíg a segítő kutató és elhárító hajó megérkezett a helyszínre, hogy megkíséreljék eltávolítani a rátekeredett zsinórhalmot.

A mentők óvatosan vágva az anyagot, körülbelül 37 méter felszerelést tudtak eltávolítani, de a felhajtás ellenére a bajba jutott bálna hamarosan „együttműködéstől mentes" lett, és úgy döntöttek, hogy a további beavatkozás több kárt okozhat, mint használ, mivel egyes helyeken bevésődött a bálna húsába. Úgy gondolják, hogy még legalább 10 méter maradt az állaton, ami bár nem garantálja az életbenmaradását, de esélyeit nagyban növeli.

"Nagymamaeffektus " a kardszárnyú delfineknél
Hangoskönyvek mesterfokon: Helma kiadó
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. május 20. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/