Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A téli olimpia története

 A téli olimpia története

 Az első, téli sportokat is magában foglaló, szervezett nemzetközi versenyt alig öt évvel, a mdern olimpia születése után , 1896- ban vezették be. Az északi játékok néven ismert versenyben, elsősorban északi országok (például Norvégia és Svédország) sportolói vettek részt. 1901 és 1926 között nyolcszor került megrendezésre, ezek közül a svéd stockholmi főváros egyszeri alkalommal adott otthont a rendezvénynek.. A műkorcsolya először szerepelt az olimpián az 1908- as londoni nyári játékokon , bár a korcsolyázó versenyt valójában csak októberben, mintegy három hónappal a többi esemény végeztével rendezték meg.

1911-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egyik tagja azt javasolta, hogy Svédország vagy felvegye a téli sportokat az 1912- es stockholmi olimpiára , vagy ugyanebben az évben külön téli olimpiát rendezzen. Aggódva, hogy egy ilyen lépés veszélyezteti a skandináv játékokat, Svédország elutasította. Németország támogatta azon terveket, hogy 1916 elején rendezzenek téli eseményeket az év végén Berlinbe tervezett olimpiai játékok részeként. Az I. világháború kitörése 1914-ben azonban, a berlini olimpia törlését okozta, és felvetette a téli olimpiai játékok kérdését. Az északi országok folyamatos tiltakozása ellenére a téli sportok visszatértek az olimpiára az 1920-as olimpiára a belgiumi Antwerpenben, ahol műkorcsolyában és jégkorongban adtak érmet .

Két évvel később megállapodás született a NOB által szankcionált nemzetközi téli sporthét megünnepléséről. A franciaországi Chamonix-ban 1924-ben megrendezett esemény hatalmas sikert aratott. Norvégia az éremtáblázat élén állt, összesen 17-éremmel, és az északi országok, amelyek a 49 odaítélt éremből 30-at megnyertek, elvetették a korábbi kifogásokat. A következő évben a NOB módosította alapszabályát külön téli olimpia létrehozására. Az 1928-ban, Svájcban, St. Moritzban megrendezett játékokat hivatalosan a második téli olimpiának nevezték ki .

1928-tól a téli játékokat négyévente, ugyanabban a naptári évben rendezték meg, mint a nyári játékokat. Végül azonban az olimpia növekvő költségei és logisztikai bonyodalmai arra késztették a NOB illetékeseit, hogy változtassanak a menetrenden. Mindössze két év választotta el az 1992-es téli olimpiát, a franciaországi Albertville-ben és az 1994- es játékokat a norvég Lillehammerben. 

Ettől kezdve a téli és a nyári játékokat négyéves időközönként rendezték, felváltva páros években.

A téli olimpiák sikeres lebonyolítása korábban nagyban függött az időjárási és földrajzi tényezőktől. A 2022-es téli olimpia Kínában lesz, ahol nem jellemző a természetes hó, de ma már ez nem akadály.

Kép: wallhere.com
A leánykereső legény
Kismajom az óvodában
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/