Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A teknős a fenekén át is tud lélegezni?

 A teknős a fenekén át is tud lélegezni?

 Ektoterm állat lévén, amelynek testhőmérséklete a külső hőmérséklettől függ, tehát követi a környezet hőmérsékletét. Ha a tó vize 1 Celsius-fokos, akkor ennyi a teknős teste is.

De a teknősök tüdővel lélegeznek a levegőből. Akkor hogy lehetséges, hogy életben maradnak egy jéghideg tóban, amelyet még jégpáncél is fed, ami megakadályozza, hogy feljöjjenek a felszínre levegőért. A válasz a testhőmérséklet és az anyagcsere közötti összefüggésben rejlik. Egy hideg vízben lévő hideg teknősnek lassú az anyagcseréje. Minél hidegebb lesz, annál jobban lelassul az anyagcseréje, ami miatt alacsonyabb az energia- és az oxigénigénye.

Amikor a teknősök téli álmot alszanak, a testükben tárolt energiára és a testük mellett áramló vízben lévő oxigén felvételére támaszkodnak. De hogy veszik fel a vízből az oxigént? A fenekükön (pontosabban a kloákájukon) át.

Ez a rész olyan sűrűn át van szőve erekkel, hogy az innen felvett oxigén képes fedezni a tüdő használata nélkül is azt a minimális oxigénszükségletet, amelyre a teknősnek ilyen hidegben szüksége van. A folyamatot kloakális légzésnek hívják.

Forrás: zoozoo.hu

Az óriás koraidenevér (Nyctalus lasiopterus)
Csak egy erdei séta ll. Ősz

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Lépj be
Vendég
2020. február 19. szerda

Captcha kép