Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A teknős a fenekén át is tud lélegezni?

 A teknős a fenekén át is tud lélegezni?

 Ektoterm állat lévén, amelynek testhőmérséklete a külső hőmérséklettől függ, tehát követi a környezet hőmérsékletét. Ha a tó vize 1 Celsius-fokos, akkor ennyi a teknős teste is.

De a teknősök tüdővel lélegeznek a levegőből. Akkor hogy lehetséges, hogy életben maradnak egy jéghideg tóban, amelyet még jégpáncél is fed, ami megakadályozza, hogy feljöjjenek a felszínre levegőért. A válasz a testhőmérséklet és az anyagcsere közötti összefüggésben rejlik. Egy hideg vízben lévő hideg teknősnek lassú az anyagcseréje. Minél hidegebb lesz, annál jobban lelassul az anyagcseréje, ami miatt alacsonyabb az energia- és az oxigénigénye.

Amikor a teknősök téli álmot alszanak, a testükben tárolt energiára és a testük mellett áramló vízben lévő oxigén felvételére támaszkodnak. De hogy veszik fel a vízből az oxigént? A fenekükön (pontosabban a kloákájukon) át.

Ez a rész olyan sűrűn át van szőve erekkel, hogy az innen felvett oxigén képes fedezni a tüdő használata nélkül is azt a minimális oxigénszükségletet, amelyre a teknősnek ilyen hidegben szüksége van. A folyamatot kloakális légzésnek hívják.

Forrás: zoozoo.hu

Zsiráfok napelemmel működő nyomkövetővel
Csodás dísznövények: A viaszág (Chamelaucium uncin...

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Lépj be
Vendég
2020. április 08. szerda

Captcha kép