Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A szülői gondoskodás kialakulása jóval előbbre tehető, mint eddig gondolták a tudósok

Kép: Carleton egyetem

 A szülői gondoskodás kialakulása jóval előbbre tehető, mint eddig gondolták a tudósok

Kanadai kutatók felfedezték a szülői gondoskodás legkorábbi bizonyítékait egy kövületben. A körülbelül 309 millió évvel ezelőtt élt felnőtt és fiatalkorú részleges csontvázát egy megkövesedett fatönkön találták meg.

A Dendromaia unamakiensis nevű lény felfedezése késlelteti azt a dátumot, amikor a szülői gondoskodás először körülbelül 40 millió évvel ezelőtt fejlődött ki. A gyík kinézetű állat egy varanopid szinapszid, az őse ennek, aki végül emlőssé válik.„Ez a gerinces állatok elhúzódó postnatális gondozásának legkorábbi bizonyítéka" - nyilatkozta Hillary Maddin, a Carleton Egyetem vezető professzora . „Úgy tűnik, hogy a felnőtt állat elrejti és védi a fiatalkorút egy barlangban. Ez a viselkedés manapság nagyon gyakori az emlősökben. Érdekes látni, hogy ez az állat az evolúciós vonalon az emlősökhöz vezet, ilyen korán mutatva ezt a viselkedést. "

A szülői gondoskodás az állatok egyik olyan magatartása, amely növeli az utódok túlélését, de ez nem egy egyszerű megközelítés. A szülői gondozás - és különösen a kiterjesztett szülés utáni gondozás - "költséges" , mivel a szülőknek energiát és erőforrásokat kell feláldozniuk gyermekeik védelmére és gondozására.E megállapítás esetében a kutatók beszámoltak arról, hogy a felnőtt végtaggal és farokkal ölelte a gyermekét. Ez a viselkedés gyakori az állatoknál veszély esetén. Ezért a csapat azt gyanítja, hogy a felnőtt és a fiatal korai halála előtt éppen menekültek a fatönkön. 

A meghosszabbított szülői gondoskodás fosszilis adatai ritkán fordulnak elő, mivel a környezeti feltételeknek megfelelőnek kell lenniük ahhoz, hogy a szülők és az utódok megkövüljenek.

„A szülői gondoskodás eredetével kapcsolatos kérdések megválaszolására a fosszilis lelet tanulmányozásával került sor. A szülői gondoskodás bizonyítéka a fosszilis leletekben általában az egyednek az ugyanazon faj különböző korosztályához tartozó csuklós együtteseinek megőrzésére korlátozódik. "- írta a kutatók a Nature Ecology & Evolution  című kiadványban .

A fossziliát  a Nova Scotia-i Breton-szigeten fedezték fel.

"Ez a felfedezés azt mutatja, hogy a Nova Scotia még mindig rengeteg csodálatos titkot tárhat fel fosszilis leletekben" - tette hozzá Brian Hebert társszerző.

Forrás: IFLScience

Született egy kis tapír
Őszi kép
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/