Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A sziklák és jég királysága

Kép: enjoytatras.com

 A sziklák és jég királysága

 Akik szeretik a csendnek, sötétségnek és az idő illúziójának ezt a titokzatos földalatti világát, Szlovákiában az Édenben érezhetik magukat.

A Demänovai-jégbarlang a világhírű Demänovai barlangok északi részét képezi. Figyelemreméltóak tartós jégképződményei, járatainak különleges alakjai és hatalmas méretei, értékes állatvilága és gazdag történelme.

A látogatási útvonal hossza 650 m szintkülönbsége 48 m. A bejárat és a kijárat azonos magasságban fekszenek, a távolság köztük csak 40 m.  A barlang hőmérséklete a nyári hónapokban +0,4°C és +3°C között mozog.

A látogatási útvonal meredek szakaszokkal tagolt hatalmas folyóvíz alkotta járatokon vezet keresztül. Első részeiben cseppkőképződmények láthatók, míg a második szakaszban jégképződményekkel találkozunk.

A látogatók megismerkedhetnek a járatok és a képződmények keletkezésével, az eljegesedés okaival, valamint a jég cseppkövekre gyakorolt hatásával. A barlangi járatok főképp ovális, folyóvíz által kialakított folyosókból és omlásos-kifagyásos termekből tevődnek össze.

A barlang bejáratához vezető fárasztó túra után a Deménvölgy (Demänovská dolina ) és az Alacsony Tátra (Nízke Tatry) gerincének lélegzet elállító panorámáját megcsodálva lépnek be a Deméni jégbarlangba (Demänovská ľadová jaskyna), az óriási földalatti csarnokok és gazdag díszítmények titokzatos világába. A hab a tortán, a barlang legalsó részében található ún. fagyasztó lesz. Jégvilág, amelyik azonban csak tavasszal és késő ősszel tündököl teljes szépségében.

A Leány- és Legény-barlang
Szókratész

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. december 05. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/