Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A szeretethormon szerepe az anyai viselkedés kialakulásában

 A szeretethormon szerepe az anyai viselkedés kialakulásában

 Az oxitocint nem véletlenül nevezik szeretethormonnak, hiszen sok más mellett az anyai viselkedés szabályozásában is szerepet játszik.

Az elmúlt években sokat vizsgálták  szerepét az agyban, mert úgy gondolják, segíthet bizonyos mentális betegségek, például a szorongás, az autizmus  vagy a szülés utáni depresszió gyógyításában . Kutatók már régóta kutatják a férfi és a női oxitocinrendszer közötti különbséget, de mindeddig nem találták meg a kulcsot. Az oxitocinreceptorok jelen vannak azon az agyi területen, amelyről úgy gondolják, hogy részt vesz az anyai viselkedés szabályozásában, de csak akkor, ha ösztrogén is jelen van a szervezetben. Alátámasztották, hogy összefüggés van az oxitocinreceptorok megváltozott kifejeződése és a szülés utáni depresszió kialakulása között.

A szülés utáni depresszió okainak tanulmányozása azért fontos, mert a nők 10-20 százalékát érinti, és nemcsak az anyák egészségi állapotának romlásához járul hozzá, de a gyerek fejlődésére is rossz hatással van. A kutatások eredményei alapján újfajta kezelési módszereket fejleszthetnek ki a tudósok, amelyek egyenesen az oxitocinreceptorokat célozzák meg. És bár a kutatásban egerek agyát vizsgálták, nagy valószínűséggel minden emlős, tehát az ember esetében is így működik a folyamat.

Forrás: Neuroscience

Hogyan tanítsuk meg egyszerűen a legkissebbeknek a...
19. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál eredményei
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 24. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/