Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A szenvedő növények segítségért " kiáltanak " hangszálak nélkül?

Kép: wallhere.com

 A szenvedő növények segítségért " kiáltanak " hangszálak nélkül?

 Egy új vizsgálat kimutatta, hogy egyes növények életveszélyes stressz alatt az emberi fülnek hallhatatlan „ultrahang kattintásokat" bocsájtanak ki. Az állítást felvételek igazolják, melyekben az egyes hangok információkat tartalmaznak a növény jelenlegi állapotáról.

"Ezek az eredmények megváltoztathatják azt a gondolkodásmódunkat , amelyet a növényekről gondolunk , amiket eddig szinte mindig csendesnek tartottunk" - írja a tanulmány szerzője online . Az eredményeket nem tették közzé még folyóiratban,  de a kutatók szerint ezek az eredmények hozzájárulnak a növények evolúciójának és ökológiájának tudományos megértéséhez a világ minden táján.

Korábbi tanulmányokból tudhatjuk, hogy a hőmérséklet és a fény megváltozása által okozott stressz, valamint a „növényevők támadása" megváltoztathatja a növény fenotípusát, megváltoztatva a színét, illatát és alakját. Azt találták, hogy a stresszes növények illékony szerves vegyületeket bocsátanak ki . Annak megvizsgálására, hogy a növények adnak- e ki hangokat, a Tel-Avivi Egyetem kutatói felvették azokat a paradicsom- és dohánynövényeket, amelyektől megfosztották a vizet és vágták a szárukat. A mikrofonok 20 és 150 kHz közötti ultrahangos frekvenciára összpontosítottak.

Megállapították, hogy a stresszes növények lényegesen több hangot bocsátanak ki, mint a kényelmes kontrollcsoport növényei. Nem csak zajosabbak voltak, de a kutatók azt állítják, hogy különféle hangokat adtak ki attól függően, hogy mi történik. Hangokat, amelyek információkat tartalmaztak a növény élettani állapotáról. Állítólag egy speciálisan kifejlesztett gépi tanulási modell képes megkülönböztetni a növényi hangokat és az általános háttérzajt, és eljutottak arra a szintre, hogy meghatározzák, vajon a növény vízhiányos-e vagy vágott-e? De hát hangszálak nélkül hogyan adhat egy növény hangot? A kutatók szerint ez lehet egy kavitációnak nevezett belső folyamat eredménye, amelynek során légbuborékok formálódnak és felrobbannak a xylemben ( a két szállító szövet egyike). Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a kavitáció ugyan rezgéseket válthat ki, de nem kapcsolódik a hang átviteléhez.

A hangok akár 5 méter (16 láb) távolságra is hallhatók voltak - ez az a távolság, amely a kutatók szerint más érzékeny hallású organizmusok, például egerek és lepkék képesek felvenni és értelmezni.

"Eredményeink azt sugallják, hogy az állatok, emberek és esetleg más növények is felhasználhatják a növény által kibocsátott hangokat, hogy információkat szerezzenek a növény állapotáról" - írják a szerzők, hozzátéve, hogy munkájuk segíthet új utak megismerésében a növények megértése és azok megismerése szempontjából.  A növények meghallgatása segíthet ellenőrizni, vajon egy növénynek vízre van-e szüksége, vagyis a termelő potenciálisan megtakaríthatja a felhasználást és ez alapján még növelheti is a termést a jövőben.

Forrás: IFLScience

A növényi alanyokat először egy akusztikus dobozba helyeztük, és két mikrofon segítségével rögzítettük. A folyamatot később megismételték üvegházban. Forrás: bioRxiv
Kaliforniai ürge vagy földi mókus? (Otospermophilu...
10 éves kislány mászta meg az El Capitan- t

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. július 06. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/