Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A szarvasmarhák fenekére festett szemek hatásosan elriasztják afrika ragadozóit

 A szarvasmarhák fenekére festett szemek hatásosan elriasztják afrika ragadozóit

 A kutatók új módszert dolgoztak ki a háziállatok védelmére Afrikában, egészen pontosan Botswanában, a szarvasmarha fenékére festett szemmekkel ijesztik el a ragadozókat. A gyanútlan tehenek hátsójára való szemfestés, nagy százalékban megakadályozza a helyi ragadozók ( oroszlánok és  hiénák) támadásait. 

Botswana lenyűgöző tájain a buja Okavango-delta található, ahol Afrika számos híres ragadozója barangol, az oroszlánoktól, a leopárdoktól, a foltos hiénáktól, a gepárdokig és az afrikai vadon élő kutyákig. Itt legelnek ugyanakkor a dél-afrikai ország haszon állatállományai is - amelyek Botswana mezőgazdasági jövedelmének mintegy 80 %- át  teszik ki. 

Botswana küzdő szarvasmarha-ágazata jól dokumentált. A hosszabb és súlyosabb szárazság miatt az állatok meghalnak az ivóvíz és az élelem hiánya miatt. Ezek a szélsőséges körülmények a ragadozókat is kétségbeesett támadásokra ösztönzik, ideértve a szarvasmarhák levadászását is. A Botswana Statistics tavalyi adatai szerint az ország szarvasmarha-állománya a 2011-es 2,5 millióról,  2015-re 1,7 millióra csökkent.

Az Új-Dél-Wales-i Egyetem (UNSW) kutatói ezért azon dolgoztak, hogy ha már az időjárást nem befolyásolhatják, legalább elvegyék a ragadozók kedvét a szarvasmarhák  támadásától.

A nagymacskák meglepően alacsony motivációval  vadásztak azokra az állatokra, amelyek hátsójára szemeket rajzoltak. A gepárdok esetében ez körülbelül 50 százalék, míg a leopárdoknál 38%, az oroszlánok pedig mindössze 25%ban támadtak rájuk, tehát mind megfontolják, vajon a támadás megéri-e az elhasznált energiát?

Az emberi és a vadon élő állatok közötti konfliktus egyre növekvő nyomásnak számít számos afrikai országban, ám a ragadozóktól való megszabadulás ( levadászás) vagy a vadászterület csökkentése azáltal, hogy hatalmas kerítéseket helyeznek bele a természetes tájakba, nem jelent megoldást. A kutatók együtt dolgoztak az Okavango-delta régió helyi gazdálkodóival a szemléltetés ötletének kipróbálására, és az eredmények mindenkit lenyűgöztek, amit közzé is tettek a Nature Communications Biologyban.

Forrás: IFLScience!

Az utolsó ovis nyár
20.000 éves glyptodon lelet egy argentin farmer lá...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. január 19. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/