Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A szarvasmarhák fenekére festett szemek hatásosan elriasztják afrika ragadozóit

 A szarvasmarhák fenekére festett szemek hatásosan elriasztják afrika ragadozóit

 A kutatók új módszert dolgoztak ki a háziállatok védelmére Afrikában, egészen pontosan Botswanában, a szarvasmarha fenékére festett szemmekkel ijesztik el a ragadozókat. A gyanútlan tehenek hátsójára való szemfestés, nagy százalékban megakadályozza a helyi ragadozók ( oroszlánok és  hiénák) támadásait. 

Botswana lenyűgöző tájain a buja Okavango-delta található, ahol Afrika számos híres ragadozója barangol, az oroszlánoktól, a leopárdoktól, a foltos hiénáktól, a gepárdokig és az afrikai vadon élő kutyákig. Itt legelnek ugyanakkor a dél-afrikai ország haszon állatállományai is - amelyek Botswana mezőgazdasági jövedelmének mintegy 80 %- át  teszik ki. 

Botswana küzdő szarvasmarha-ágazata jól dokumentált. A hosszabb és súlyosabb szárazság miatt az állatok meghalnak az ivóvíz és az élelem hiánya miatt. Ezek a szélsőséges körülmények a ragadozókat is kétségbeesett támadásokra ösztönzik, ideértve a szarvasmarhák levadászását is. A Botswana Statistics tavalyi adatai szerint az ország szarvasmarha-állománya a 2011-es 2,5 millióról,  2015-re 1,7 millióra csökkent.

Az Új-Dél-Wales-i Egyetem (UNSW) kutatói ezért azon dolgoztak, hogy ha már az időjárást nem befolyásolhatják, legalább elvegyék a ragadozók kedvét a szarvasmarhák  támadásától.

A nagymacskák meglepően alacsony motivációval  vadásztak azokra az állatokra, amelyek hátsójára szemeket rajzoltak. A gepárdok esetében ez körülbelül 50 százalék, míg a leopárdoknál 38%, az oroszlánok pedig mindössze 25%ban támadtak rájuk, tehát mind megfontolják, vajon a támadás megéri-e az elhasznált energiát?

Az emberi és a vadon élő állatok közötti konfliktus egyre növekvő nyomásnak számít számos afrikai országban, ám a ragadozóktól való megszabadulás ( levadászás) vagy a vadászterület csökkentése azáltal, hogy hatalmas kerítéseket helyeznek bele a természetes tájakba, nem jelent megoldást. A kutatók együtt dolgoztak az Okavango-delta régió helyi gazdálkodóival a szemléltetés ötletének kipróbálására, és az eredmények mindenkit lenyűgöztek, amit közzé is tettek a Nature Communications Biologyban.

Forrás: IFLScience!

A zöld pöttyös gömbhal ( Tetraodon nigroviridis)
A hajók
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. július 01. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/