Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A szaké, avagy a japán rizsbor

 ​A szaké, avagy a japán rizsbor

 A szaké a japánok ősi alkoholos itala, amely rizs erjesztésével készül. A szakét és a hozzá hasonló távol-keleti italokat a nyugati kultúrában rizsbor ként ismerik, ami a neve ellenére nem a borok egy fajtája, és másképpen is készül, mint a bor. A szaké gyártásban hasonló biokémiai folyamatok játszanak szerepet, mint a sörfőzésben, de előállítási módszere a sörétől is merőben eltér.

A Japánból származó szaké valódi kuriózumnak számít. A Felkelő Nap országában olyannyira népszerű, hogy sok esetben még az ételeket is ezzel a nedűvel dobják fel.

A japán emberek alapvetően valamennyi alkoholos italt szaké elnevezéssel illetnek, magát a rizsbort egyébként nihonshuként szokás arrafelé emlegetni. Ünnepi alkalmakon meglehetősen gyakran fogyasztják, miután a poharaikkal elegáns mozdulat kíséretében koccintanak, és elhangzik a „Kanpai!", vagyis az „egészségedre" felkiáltás. A japán esküvőkön például szakéval koccintanak, hogy ezzel is kifejezzék a pár tagjainak eggyé válását. Legtöbbször még a különleges nedű hőmérsékletére is figyelmet fordítanak. Hideg időben meleg, míg a forró napokon kellemesen hűvös szakét szokás kínálni. Egyébiránt még a kitöltésnek is megvannak a maga íratlan szabályai. Először a társaságunk tagjainak töltünk ugyanis, magunknak pedig semmiképpen sem, mert erre külön megkérünk valakit. Fontos továbbá, hogy a tisztelet jeleként öntés közben két kézzel fogjuk a rizsbort rejtő tokkuri kerámiát.

Alkoholtartalmát tekintve 14–16% között mozog a kitűnő japán rizsbor. Mindössze a genshu változat számít ez alól kivételnek a maga 18-20%-os értékével.

Az érlelési folyamat eredményeképpen a rizsben megtalálható keményítő először cukorrá alakul át, majd pedig szép lassan alkohol jön létre belőle. A teljes procedúra hosszát, illetve sajátosságait tekintve vannak specifikus eltérések, amelyek mind-mind külön változatok készítését eredményezik.

Ha lehetőségünk van rá, egyaránt érdemes megkóstolnunk az amazakét, a shiboritatét, valamint a teiseihakushut is.

Yeo Bee Yin miniszterelnök kijelentette , hogy Mal...
Tervezgetés
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. június 14. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/