Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A szaké, avagy a japán rizsbor

 ​A szaké, avagy a japán rizsbor

 A szaké a japánok ősi alkoholos itala, amely rizs erjesztésével készül. A szakét és a hozzá hasonló távol-keleti italokat a nyugati kultúrában rizsbor ként ismerik, ami a neve ellenére nem a borok egy fajtája, és másképpen is készül, mint a bor. A szaké gyártásban hasonló biokémiai folyamatok játszanak szerepet, mint a sörfőzésben, de előállítási módszere a sörétől is merőben eltér.

A Japánból származó szaké valódi kuriózumnak számít. A Felkelő Nap országában olyannyira népszerű, hogy sok esetben még az ételeket is ezzel a nedűvel dobják fel.

A japán emberek alapvetően valamennyi alkoholos italt szaké elnevezéssel illetnek, magát a rizsbort egyébként nihonshuként szokás arrafelé emlegetni. Ünnepi alkalmakon meglehetősen gyakran fogyasztják, miután a poharaikkal elegáns mozdulat kíséretében koccintanak, és elhangzik a „Kanpai!", vagyis az „egészségedre" felkiáltás. A japán esküvőkön például szakéval koccintanak, hogy ezzel is kifejezzék a pár tagjainak eggyé válását. Legtöbbször még a különleges nedű hőmérsékletére is figyelmet fordítanak. Hideg időben meleg, míg a forró napokon kellemesen hűvös szakét szokás kínálni. Egyébiránt még a kitöltésnek is megvannak a maga íratlan szabályai. Először a társaságunk tagjainak töltünk ugyanis, magunknak pedig semmiképpen sem, mert erre külön megkérünk valakit. Fontos továbbá, hogy a tisztelet jeleként öntés közben két kézzel fogjuk a rizsbort rejtő tokkuri kerámiát.

Alkoholtartalmát tekintve 14–16% között mozog a kitűnő japán rizsbor. Mindössze a genshu változat számít ez alól kivételnek a maga 18-20%-os értékével.

Az érlelési folyamat eredményeképpen a rizsben megtalálható keményítő először cukorrá alakul át, majd pedig szép lassan alkohol jön létre belőle. A teljes procedúra hosszát, illetve sajátosságait tekintve vannak specifikus eltérések, amelyek mind-mind külön változatok készítését eredményezik.

Ha lehetőségünk van rá, egyaránt érdemes megkóstolnunk az amazakét, a shiboritatét, valamint a teiseihakushut is.

A farkas és a számolás…
Ókori szeszfőzdét tártak fel Kínában
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 24. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/