Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A Speciális Olimpia története

Kép: britannica.com

 A Speciális Olimpia története

 1962-ben Eunice Kennedy Shriver, John F. Kennedy elnök nővére , értelmiségi fogyatékossággal élő gyermekek számára, nyári tábort indított a marylandi Rockville-i otthonában. A Camp Shriver elnevezésű tábor célja, hogy helyet biztosítson ezeknek a gyerekeknek a játékhoz, miközben elősegíti a fizikai tevékenység előnyeit is. A Shriver tábor mellett, a Joseph P. Kennedy Jr. Alapítvány támogatásával hasonló táborokat finanszíroztak az Egyesült Államokban és Kanadában. A táborok a sportra összpontosítottak, és fizikai teljesítményért díjaztak.

Dr. James N. Oliver, aki 1958-ban úttörő kutatásokat végzett a testmozgásnak az értelmi fogyatékos gyermekek osztálytermi teljesítményére gyakorolt hatásáról, 1964-ben a Camp Shriver tanácsadója lett. A testmozgás pozitív hatásaiért lelkesedve a Shriver elkezdte bővíteni a fizikai aktivitást elősegítő programokat a szellemi fogyatékkal élő fiatalok számára a Camp Shriveren túl is.

1968 júliusában Shriver és a Chicago Park District támogatta az első különleges olimpiai nyári játékokat a chicagói Soldier Fielden. Közel 1500 sportoló indult 18 versenyen egy nap leforgása alatt. A játékok sikere miatt Shriver bejelentette, hogy a játékok ezután kétévente kerülnek megrendezésre. A Special Olympics International-t a következő decemberben alapították. 1971-ben az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága jóváhagyta a Speciális „Olimpia" szó használatát, és az intézményt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1988- ban hivatalosan is elismerte . Az első téli olimpiai különleges olimpiai játékokat 1977-ben rendezték a Stadoboat Springsben, Coloradóban.

A Speciális Olimpia mozgalom küldetése, hogy a 8 éves, és annál idősebb értelmi fogyatékossággal élő emberek számára egész éven át tartó edzési és versenyzési lehetőséget nyújtson különböző olimpiai sportágakban. A Speciális Olimpia alapelve azon a meggyőződésen nyugszik, hogy ezek az emberek is képesek – megfelelő segítséggel – tanulni, ezáltal a társadalom aktív és hasznos tagjává válni, és ezzel párhuzamosan élvezni az élet adta örömöket – a munkában, az emberi kapcsolatokban, a szabadidős tevékenységekben, így a sportban is. A sportolás által fizikai, értelmi, szociális és lelki téren egyaránt fejlődnek, erőfeszítéseik eredményéből pedig ugyanúgy kamatozhatnak családtagjaik, társaik, segítőik, mint a tevékenységüket figyelemmel kísérő "civil" környezet. A mozgalom filozófiája a sérült ember saját erőfeszítésére, aktivitására épít.

Az eskü szövegét a Magyar Speciális Olimpia Szövetség a következő fordításban használja:

"Engedd, hogy győzzek; de ha nem győzhetek, hadd küzdjek bátran!"

A szervezet megalakulása óta fejezetek alakultak ki közel 200 országban. A játékok részvételi aránya általában meghaladja a 6500 sportolót, akik több mint 20 versenyen vesznek részt. A befogadó országok Görögországtól Dél-Koreáig terjednek. A Speciális Olimpia Világjátékokat továbbra is kétévente rendezik meg. A sportolók egész évben képzést kapnak, és éves versenyeken vesznek részt. 

1997 óta a sportolók ingyenes egészségügyi szűréseket és kezeléseket is kapnak az Egészséges Sportolóknak, egy speciális olimpiai kezdeményezésnek köszönhetően. Ma már több mint 5,3 millió sportoló vesz részt a Speciális Olimpia programban.

Forrás: Kate Lohnes, Special Olympics Hungary

Neves napok
2019-es újítások: Egy drón, amely belefér egy kato...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. május 20. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/