Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Bódai-Soós Judit

Október 15. A segítő Szent Teréz

Bódai-Soós Judit: Október 15. A segítő Szent Teréz

Ávilai Szent Teréz az 1500-as években élt. Karmelita rendi apáca volt, aki szívesen járt az egyszerű emberek közé, hogy segítse őket gondjukban, bajukban és derűt lopjon az életükbe. Azt mondták róla, hogy számára nincs lehetetlen, az ellenségei meg csak azt, hogy „ország csavargója, nyughatatlan nőszemély", de ő ezzel nem törődött.
Az egyik ilyen „csavargása" során rábíztak egy elárvult kisleányt, hogy vigye magával, és neveljen belőle apácát. Hanem a lányka vonakodott menni.
– Nem szeretnék apáca lenni, anyám – mondta félénken. – Én férjet szeretnék, és sok gyereket.
– Aztán kihez mennél feleségül, lányom? – kérdezte mosolyogva a szerzetesnő. – Fűhöz, fához, vadvirághoz? Vagy a tündérkirály szép fiához?
– A tündérkirály fiához – bólintott a kislány, aki komolyan vette Teréz tréfás kérdését.
Hanem, ha már így alakult, a szerzetesnő sem hátrált meg, megígérte a lánynak, hogy ebben is segít. A következő pillanatban pedig már nyoma sem volt. Hogy hová tűnt, merre járt, azt senki sem tudja, de hamarosan újra felbukkant.
– Gyere, lányom – mondta az árvának mosolyogva –, a tündérkirály éppen feleséget keres a fia számára. De okos leányt akar választani, ezért meg kell felelned egy találós kérdésére.
A kislány örömmel követte az apácát. Jól vágott az esze, nem félt hát a feladványtól.
A szerzetesnő egy sűrű erdőbe vezette, ahol egy óriás gomba kalapjára ültette. Megáldotta, jó szerencsét kívánt neki, majd nagy lendülettel megpörgette a gomba kalapjával együtt.
Amikor a pörgés megállt, a lányka szédelegve szállt le a gombáról. Körülnézett, és látta, hogy már nem az erdőben van, hanem egy hatalmas palota kapujában. Két tündér állt őrt a kapuban, tőlük kért segítséget.
– Te is a királyfi felesége akarsz lenni? – kérdezte az egyik őr. – Ne reménykedj! Volt itt már talán ezer hajadon is, de a király találós kérdésére egyik se tudott jól felelni.
A lányka csak csendesen bólintott, majd bement a kapun egyenesen a király színe elé. Ott illendően bemutatkozott és elmondta jövetele okát. A tündérkirály végigmérte a lányt, biccentett, aztán feltette a kérdést:
– Fajankó megy Ipafára, fából van, de fáj a lába.
Találkozik három áccsal, egy szűccsel és két szakáccsal.
Mindegyiknek három zsákja, három zsákban hét macskája.
Szűcsök, ácsok és szakácsok, macskákkal telt liszteszsákok
Fajankónak mind köszönnek. Ipafára hányan mennek?
Még csak számolnia sem kellett a lánynak, bátran a király szemébe nézett, úgy válaszolt:
– Fajankó az egyetlen, aki Ipafára megy. A többiekkel csak találkozott menet közben.
A király erre leugrott trónjáról és megölelte a leánykát.
– Végre egy okos lány, aki méltó lehet a fiamhoz! – kiáltotta.
Hamarosan meg is tartották az esküvőt, ahová Teréz nővért is meghívták. Évekkel később pedig, amikor a lányka tudomást szerzett az apáca haláláról, királyi férjével törvénybe foglaltatta, hogy Ávilai Szent Teréz halálának napja minden évben dologtiltó nap legyen tündérföldön a nők számára, az apáca emlékére.
Azóta ez a szokás átszivárgott az emberek világába is, és van olyan hely, ahol még a mai napig is így emlékeznek meg október 15-én a segítőkész Szentről.

A tapír életmódja
Az utolsó csukja be a kaput!
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/