Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A sárgaszemű pingvin, a világ legritkább pingvinfaja

Sárgaszemű pingvinek az Auckland-szigeteken

 A sárgaszemű pingvin, a világ legritkább pingvinfaja

Új-Zélandon elsősorban a Déli-szigeten és néhány közeli kisebb szigeten élnek, beleértve a Stewart-szigetet és a Codfish-szigetet. A turisták az Otago-félszigetre érkeznek, ahol alagutak segítségével közelről láthatják őket.

 A világ legritkább pingvinfaja, a sárgaszemű pingvin populációja. 2000-ben még hétezer egyedből állt, mostanra az állomány 1600-1800 egyedre csökkent. Egy közelmúltban végzett madárszámlálás adatai alapján Whenua Hou szigetén a tenyészpopuláció fele eltűnt, Új-Zéland más részein is az elmúlt 27 év legkisebb populációját számolták.

Az ornitológusok szerint, korábban úgy vélték, hogy a sárgaszemű pingvin legközelebbi élő rokona a kék pingvin (Eudyptula minor), viszont a sejtmag- és a mitokondriális DNS-kutatások azt mutatják, hogy az Eudyptes-fajokkal áll közelebbi rokonságban. E madarak DNS-én végzett vizsgálatok szerint a Megadyptes-Eudyptes kettéválás, körülbelül 15 millió évvel ezelőtt történhetett meg.

A kivihez hasonlóan a sárga szemű pingvint a Nemzetközi Természetvédelmi Egyesület veszélyeztetettnek tartja .Állományainak visszaesésében elsősorban fészkelőhelyeinek megsemmisülése játszotta a fő szerepet. Főleg a part menti erdők tarvágása érintette súlyosan a fajt. A letarolt területeket a farmerek hasznosítják, ami további zavaró tényező a költési időszakban. A régióban gyakori halászat miatt sok állat a halászhálókban pusztul el. Ezenkívül a térségben járó olajszállító hajók is problémát okozhatnak. Egy-egy baleset következtében az olajjal szennyezett víz tönkreteszi tollazatuk víztaszító képességét, így a madarak vagy megfagynak a hideg vízben vagy vízbe fulladnak. A térségben elhaladó repülőgépek zaja állandó pánikot kelt a kotló madarak között.

Mindezek mellett az ember egy csomó idegen ragadozót is betelepített az Új-Zéland környéki szigetekre, amelyek elpusztíthatják a tojásokat és a fiókákat, sőt a nagyobb testűek akár a felnőtt madarakat is. A faj első ilyen ellensége a maori bevándorlókkal érkező polinéz patkány (Rattus exulans) volt. Ma már a hermelin, az elvadult macskák és kutyák is pusztítják.


Háziállatok gyűlése
Az utolsó csukja be a kaput!
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. november 27. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/