Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A Róka család és a tavasz -Mese 10-es számkör ismétlésére-

Hadnagy Kincső

A Róka család és a tavasz
-Mese 10-es számkör ismétlésére-


Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy nagy mező, melyet még javában hó borított. A mező közepén állt egy fa és ennek tövében elrejtve egy rókalyuk. Ebben a rókalyukban élt Róka Robi és felesége Róka Réka, na meg a két huncut kis rókafi: Róka Rezső és Róka Rudolf.

Egy hideg, vacogós napon, valamikor február utolsó napjaiban, elfogyott a rókacsalád étele és muszáj volt mindenkinek elindulni valami harapnivaló után nézni. Ezért kibújt a lyukból Róka Robi, Róka Réka, Róka Rezső és Róka Rudolf. Róka Robi a folyó felé, Róka Réka az erdő felé, Róka Rezső a nagy fenyőfa felé és Róka Rudolf a nagy domb felé indult.

Róka Robit a nagy kövek segítették, hogy át tudjon kelni a széles folyón. Csak, hogy az utolsó kőnél megütötte az egyik lábát és sántálni kezdett. A folyón nehézkesen átkelve a tisztáson Őz Ödön családjának tagjait vette észre. De amikor őzgidák észre vették sajnos mind elszaladtak, Róka Robi pedig a sánta lába miatt nem tudott utánuk rohanni. Így szomorúan indult vissza a rókalyuk felé.

Róka Rékának nagyobb szerencséje volt, mert a bokrokat elhagyva észrevett néhány nyulat, és mivel csendesen lopakodott mögéjük, sikerült megfognia kettőt. Így eltervezte, hogy azon az estén finom nyúlpörköltet ehetnek a gyerekek. És már tudta mennyire fognak örülni a fiúk, ha megtudják kedvenc ételüket készíti el vacsorára. És boldogan indult vissza otthona felé.

Közben Róka Rezső is megérkezett a nagy fenyőfához, ahol meglátta az egyik ágon kedves kis barátját, Mókus Misit, aki épp kis odú szobáját tisztogatta édesanyja kérésére. A két barát kicsit beszélgetet, Rezső segítséget kért, de mivel Misinek sem volt már elegendő élelme, nem tudod adni róka barátjának és egész családjának. Tudni kell, hogy a nagy fenyőfa után következik a falu, ahova a kicsi rókáknak tilos menni! Erre Róka Rezső szülei felhívták a figyelmüket a rókafiaknak, hogy soha ne menjenek a falu felé, mert az emberek nem szeretik a rókákat és nagyon veszélyesek. Róka Rezső kicsit gondolkodott, hogy ott vajon találna-e valami harapnivalót, de aztán mivel ő egy igazán szófogadó rókafi volt megfogadta a szülei tanácsát és nem ment tovább a falu irányába. Inkább ő is visszafordult kicsit csalódottan.

Róka Rudolf e közben felmászott a nagy dombra és nagyon elfáradt. A domb tetején találkozott barátjával, Vaddisznó Vincével, aki éppen édesapját és édesanyját kereste, mert kicsit elkalandozott a figyelme a földtúrás közben. Így Róka Rudolf segített neki, és nagyon hamar észre is vették a vaddisznószülőket a domb lábánál. Vaddisznó Vince megköszönte a baráti segítséget és szaladt is, mert édesanyja már vacsorázni hívta, erre Rudolf gyomra is megmordult. Miután Vince elszaladt, Róka Rudolf meglátta, hogy a rókalyukhoz visszatért a család, így ő is gyorsan indult lefelé a dombon. Mire hazaérkezett készen volt a nyúlpörkölt, az asztal meg volt terítve, majd a rókacsalád jóízűen elfogyasztotta a vacsorát, közben mindenki elmesélte kivel találkozott, mit látott, mi történt az úton. Mikor mindenki elmesélte, jóllakottan nyugovóra tértek és Róka Réka altató meséje után már mindenki aludt is.

Igen ám, de másnap reggel ébredés után a rókafiak megint éhesen keltek, és bár anyukájuk szerencsével járt előző nap, mégis az esti nyúlpörköltből nem maradt semmi. A szülők eléggé aggódtak, hogy ha nem lesz vége hamarosan a télnek, nem tudják etetni kölykeiket. De ekkor Rudolf akkorát kiáltott, hogy a polcon lévő poharak és edények mind megcsendültek: „Itt a tavasz!" A róka család összes tagja egy szempillantás alatt a rókalyuk bejáratánál termett és boldogan néztek szét. Mit láttak? Hát gyönyörű napsütést, a sok hó helyett csak a zöldülő fű volt már, csiripeltek a madarak. A napsugarak pedig lassan az erdő-mező összes állatát kezdte kicsalogatni téli szállásáról. A szülők boldogan néztek egymásra, mert tudták mostantól könnyebb lesz a vadászat, az élelemszerzés. Végül az összes állat kölyök együtt rohangált és játszott a melegedő természetben, köztük Róka Rudolf és Rezső, Mókus Misi, Vaddisznó Vince, a kis farkas ikrek Feri és Fanni, Őz Ödön fia Örs, valamint a három medvebocs: Medve Mónika, Medve Mária és Medve Melinda. Mielőtt mindenkit haza hívtak volna vacsorázni, a barátok megbeszélték, hogy minden tavaszi, napsütötte délutánt ezentúl együtt játszva töltenek.

És mert megérkezett a tavasz első napja ez a mese véget is ért és a róka család boldogan élt tovább. 

Nyulak
Washington hegy, Amerikai Egyesült Államok
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. május 20. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/