Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A rézuszmajmok életmódja

Kép: wikipédia

 A rézuszmajmok (makákók) életmódja

 Rendkívül alkalmazkodóképes, ezért a trópusoktól a mérsékelt égövig, a tengerparttól a magashegységekig (3000 m-ig) rendkívül változatos élőhelyeken fordul elő. A hideget, fagyot és a havat is jól tűri, de a nagyvárosi körülmények között is jól megél. Nappali állat. Élőhelyétől függően ideje nagyobb részét vagy a fákon, vagy a talajon tölti. Többnyire négy lábon jár. Nagyon szereti a vizet, ezért kitűnően úszik, üldözői elől sok esetben így tud megmenekülni. Egyszerre akár 1 kilométert is képes úszva megtenni.

A nőstények életük végéig abban a csapatban maradnak, ahol születtek. A közeli rokonságban álló nőstények klikkjei alkotják a csapat matriarchális magját. A hímek ellenben nemi érésük környékén elhagyják születési csoportjukat, és más csoporthoz csatlakoznak. Életük folyamán akár több csoportot is megjárhatnak. Gyakran dobálják meg egymást és a körülöttük levőket kövekkel, gyümölcsökkel, vagy ami éppen a kezükbe akad. Amikor felhevülnek, akkor kitátják a szájukat, a fogukat csattogtatják és akár még szét is téphetnek valamit, ami épp az útjukba akad. Amikor hízelegnek egymásnak, akkor megengedik egymásnak, hogy a szőrüket kurkásszák, ápolgassák, ez a tevékenység egyébként a csapat fontos összetartó rítusának is tekinthető. Egy vezérhím átlagban két évig képes megtartani a rangját.

Az anyák aktívan irányítják kölykeiket, hogy melyik másik kölyökkel játsszanak. Ehhez gyakran fölkapnak egy-egy más kölyköt (az esetek 90%-ában a rangsorban jóval fölöttük álló anya csemetéjét), és azt a sajátjukkal együtt ölelgetik egy darabig. A kettős ölelgetés hatására a két kölyök akár egész életükre is összebarátkozhat. Kommunikációjukat hangok és gesztusok gazdag tárháza biztosítja. Gyakran hallható tőlük gügyögés, vagy röfögés mozgás közben, vagy kurkászás előtt. Az élelemforrást csicsergéssel, a veszélyt visítással jelzik, és fenyegetés közben is adnak ki hangokat.

A területvédelem kevésbé fontos. Az egyes csapatok területei átfedik egymást, és a csapatok találkozása többnyire békés.

Mindenevők, táplálékuk azonban főleg gyümölcsökből, magvakból és rovarokból áll, de felszednek mindent, ami az útjukba kerül. Ezt tojásokkal, rákokkal, halakkal és gombákkal egészítik ki. Élelemhez jutva igyekszenek abból minél többet magukhoz venni, ezért annak nagy részét tágulékony pofazacskójukba tömik, és később, egy alkalmasnak tűnő, félreeső helyre elvonulva rágják meg és nyelik le. Élelemforrásuk nagy része az embertől származik, akár etetéssel, akár kertekben, földeken gyűjtögetve, akár a szemétben kutatva jutnak hozzá.

Meglehetősen hosszú ideig, 30 évnél is tovább élnek.

A Botia bohóchal
A gombakirály
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. június 14. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/