Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A rendkívüli lelet feltárja a kígyó evolúciójának titkait

Kép: www.gmx.ch

 A rendkívüli lelet feltárja a kígyó evolúciójának titkait

 A kígyók változatosan módosult gyíkok, amelyek ritka fosszilis leletekkel rendelkeznek, kezdve a felső középső jura időszakától. Tudjuk azt is, hogy a kígyók koponyájának felépítése kulcsfontosságú a sikeres és rendkívül speciális táplálkozási módjuk miatt. Az új Najash rionegrina fosszilis koponya sok mindent elárul a kígyók koponyájának az evolúciójáról.

2013 februárjában egy forró napon Fernando Garberoglio, akkoriban a Buenos Aires-i Universidad egyetem paleontológus hallgatója első terepi kirándulására indult a La Buitrera Paleontológiai Területén Patagóniában, Argentína északi részén. Még két paleontológus társaságában: Sebastián Apesteguíaval, a Maimónides Egyetemenről, és Guillermo Rougierrel, a Louisville-i Egyetemről.

Fernando Garberoglio hallgató és Sebastian Apesteguía paleontológus, aki kterepmunkát folytattak La Argentína északi Patagónia La Buitrera Paleontológiai Területén. Kép: Fernando Garberoglio

 A fosszilis gerincesek keresése fáradságos tevékenység, mely megköveteli, hogy a talaj közelében legyenek,  a csont, a kavics, a sziklák és az üledékek letapogatásával ellenőrizzék a csontok jeleit. Mindegyik darabot fel kell venni, alaposan meg kell vizsgálni, le kell tenni, majd ismételni mindezt, óráról- órára. De mindez megéri. Különösen akkor, amikor, mint Garberoglioval történt, végre felvette a néhány centiméter hosszú kavicsot, amelyben megtalálta a közel száz millió éves leletet.

A Najash rionegrina  fossziliáit, amelyek körülbelül 95 millió évesek, a történelemben először 13 éve fedezték fel. A lelet egy fragmentált koponyából és egy részleges testvázból állt ,amelyek megőrizték a robusztus hátsó végtagokat, ezekből állapították meg, hogy hogyan is nézhetett ki. Ez a hátsó végtagú fosszilis kígyó nagy média érdeklődést váltott ki, mivel a korábbi leletek szerint a hátsó végtagokkal rendelkező kígyók tengeri kígyók voltak. A Najash rionegriát egyedülállóvá tette, hogy sivatagban élő földi kígyó volt. Ezenkívül a kövületeket nem nyomta össze a fedő üledékek súlya, és így három dimenzióban megőrződtek, ellentétben a fosszilis tengeri kígyóékéval.

Hét év telt el Garberoglio felfedezése óta. Valóban Najash első leírása egy nagyon töredékes koponyán alapult, de most az új lelet nagyon sok kérdésre választ adott. Az új fosszilis anyag azt mutatja, hogy az ősi kígyók törzsének koponyái nem voltak olyanok, mint a scolecophidian kígyók. Ehelyett a Najashnak és a fajtájának nagy szája volt éles fogakkal és néhány mozgatható koponyaízülettel, amelyek a legtöbb modern kígyóra jellemzőek. Ennek ellenére megtartották a gyíkok csontos koponyajellemzőit.

Forrás:  new.com.au

Kép: new.com.au
Legek az állatvilágban - a lajhár
Németország legmagasabb hegycsúcsa: Zugspitze

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. augusztus 08. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/