Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A perm-triász kihalási esemény, avagy a Nagy Tömeges Kihalás

Kép: cdn.nwmgroups.hu

 A perm-triász kihalási esemény, avagy a Nagy Tömeges Kihalás

 252 millió ezelőtt, a perm és triász földtörténeti időszakok határán következett be a Nagy Tömeges Kihalás. Ez volt a földtörténetben ismert legsúlyosabb kihalás: becslések szerint a tengeri fajok 96%-a, a szárazföldi gerinces fajok 70%-a pusztult ki. 

A tömeges kihalások közül kizárólag ez okozott komoly veszteséget a rovarvilágban. A biodiverzitás rendkívül súlyos visszaesése miatt az élővilág talpraállása jóval hosszabb időt vett igénybe a triász elején, mint más jól ismert kihalások után.

A kihalás két lépésben történhetett, mintegy ötmillió év különbséggel. Okairól több különböző elmélet létezik. Az első, kisebb lépést valószínűleg fokozatos környezeti változások eredményezték, míg a második, valóban tömeges kihalás egy hirtelen fellépő katasztrófához kötődhet.

A perm–triász kihalási eseményt korábban jóval hosszabb folyamatnak vélték. Sokáig időpontjára sem létezett megbízható becslés, illetve az nem volt bizonyított, hogy az egész Földön egy időben következett be. 

Kép: IFLScience!

 A legtöbb tudós, aki tanulmányozta az eseményt, elsősorban a vulkáni tevékenységet  okolja Szibériában, amely annyi gázt juttatott a légkörbe, hogy megváltoztathatta, mind az éghajlatot, mind az óceánok kémiáját. Néhányan ragaszkodnak az alternatívákhoz, például egy aszteroida becsapódásához, vagy mikrobák kozta pusztuláshoz. 

Dr. Hana Jurikova, a GEOMAR Helmholtz Óceánkutató Központjának a kutatója, a brachiopoda héjait követte a korszak tengeri savasságának nyomon követésének felderítésében.

"Ezek kagylószerű organizmusok, amelyek már több mint 500 millió éve léteznek a Földön." - mondta Jurikova nyilatkozatában . Mintáibaa az (akkori óceáni) Alpok déli részéből származó, jól megőrzött brachiopodák tartoztak, valamint a kihalás megerősítő kínaiakkal pedig Kínából. A héjakban lévő bór-izotópok jelzik az akkori óceánok savasságát. Ez a módszer nemrégiben kezdett bőséges betekintést nyújtani a korábbi éghajlati viszonyokba.

Bár a központi idegrendszer nélküli lény hangulatát nehéz felmérni, mégis nyugodtan kijelenthetjük, hogy ezek a héjak nem voltak olyan „boldogok, mint egy kagyló". A pH-szint süllyedése rendkívül megnehezítette a héjépítő szervezetek életét. Mivel a megnövekedett savasság szinte biztosan az oldott szén-dioxid következménye volt, ami a légkör változását tükrözte, Jurikova és munkatársai meg tudták becsülni az éghajlatra gyakorolt hatásokat is.

A Nature Geoscience című folyóiratban leközölt számításaik szerint, a légköri szén-dioxid 4400 millió ppm-et ért el (ez meghaladja a modern szint tízszeresét), ami majdnem 10 ° C-kal (18 ° F) melegítette fel a bolygót.

A melegebb körülmények mellett a szárazföldi növények és állatok nagy részének kiirtása mellett a megváltozott légkör felgyorsította az időjárást, és több tápanyagot mosott az óceánokba. Ez a műtrágya által elindított óriási algavirágzás  világszerte bekövetkezett , ami drasztikus oxigéneséshez vezetett. "Az egymással összekapcsolt életfenntartó ciklusok és folyamatok ilyen dominószerű összeomlása végül a permi-triász határon megfigyelt katasztrofális mértékű tömeges kihaláshoz vezetett" - mondta Jurikova .

A hatalmas szibériai láva áramlása 252 millió évvel ezelőttre esett, egybeesve a fent említett eseményekkel. A szerzők megjegyzik, hogy a légkörbe kibocsátott szén mennyisége abban az időben messze meghaladta az összes fosszilis tüzelőanyag-tartályunk elégését. És mindez több tízezer év alatt zajlott le, s az éves ráta legalább „14-szer kisebb volt", mint a jelenlegi emberi kibocsátás.

A Synapsida hüllők (Emlősszerűek) és más szárazföldi állatok száma annyira megcsappant, hogy a triász eleji szárazföldi életközösségek szinte egyedülállóan uralkodó fajaivá váltak a növényevő Lystrosaurusok. Rajtuk kívül csak 1-2 theropoda és diapsid hüllő maradványai kerültek elő a dél-afrikai alsó triász közösségekből.
Washington hegy, Amerikai Egyesült Államok
Verebek
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. május 20. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/