Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A párizsi éghajlatvédelmi egyezmény

 A párizsi éghajlatvédelmi egyezmény, vagy röviden csak párizsi egyezmény egy, az Az Egyesült Nemzetek Éghajlatváltozási keretegyezménye  tagjai által kötött egyezmény, amely az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérséklésével, a globális felmelegedéshez történő alkalmazkodással, valamint annak pénzügyi következményeivel foglalkozik a  2020-as évtől.

A megállapodást 195 ország képviselői tárgyalták a 2015- ös ENSZ klímaváltozási konferencián , majd a kongresszus december 12-én elfogadta azt. 2018. szeptemberéig 195 UNFCCC tagállam írta alá a megállapodást, melyek közül 185 lett tagja.

A párizsi megállapodásban minden ország maga határozza meg saját hozzájárulását annak érdekében, hogy enyhítse a globális felmelegedést.

Az egyezményt tárgyalók szerint az NDC-k és a cél, hogy a globális hőmérséklet-emelkedést 2 °C alatt tartsuk, nem elegendőek, szerintük ehelyett egy 1,5 °C-os célt kéne meghatározni. Aggodalommal jegyezték meg, hogy a jövőbeli becsült összes üvegházhatású gáz-kibocsátás és az NDC-k ismeretében a kitűzött célt nem lehet tartani, ha a kibocsátás 2030-ra 55 gigatonnára növekszik, ahogy azt az előrejelzések mutatják. Állításuk szerint sokkal nagyobb kibocsátás-csökkentő erőfeszítésekre lesz szükség, hogy a hőmérséklet-növekedést 2 °C alatt akarjuk tartani azáltal, hogy a kibocsátást 40 gigatonnára csökkentjük. 2016 első félévében az átlaghőmérsékletek 1,3 °C-kal voltak magasabbak az 1880-as átlagnál.

Célja továbbá az országoknak, hogy elérjék a globális üveghatású gázok kibocsátásának csúcspontját, amilyen hamar csak lehetséges. (Vagyis a lehető legkevesebb üvegházhatású gázkibocsátást produkálják.) A megállapodás úgy lett jellemezve, mint egy ösztönzője és vezetője a fosszilis üzemagyagok kihasználásának.

A párizsi éghajlatvédelmi egyezmény a világ első átfogó éghajlati megállapodása.

A hozzájárulásokat, amelyeket minden egyes országnak meg kellett tennie, hogy közösen elérjék a globális célt, nationally determined contributions-nak (NDCs), magyarul országonként meghatározott hozzájárulásoknak nevezik.

A 3. cikk elvárja az államoktól, hogy legyenek "ambiciózusok", "idővel haladást tanúsítsanak", és ezzel "igyekezzenek az egyezmény célját elérni". A hozzájárulásokat ötévenként kell jelenteni, és regisztrálni az UNFCCC titkárságán. Minden későbbi célnak még ambiciózusabbnak kell lennie, mint az előzőnek, a haladás elvén. Az országok együttműködhetnek, és egyesíthetik az országonként meghatározott hozzájárulásaikat.

Az egyes országok által beállított NDC-szintek. meghatározzák az adott ország céljait. Azonban a hozzájárulások nem kötik az országokat nemzetközi jogi szempontból.

Nem lesz lehetőség kényszeríteni egy országot, hogy kitűzzön egy célt egy adott dátumra, és nem lesz végrehajtás, ha a kitűzött célt nem teljesíti. Csupán egy "name and shame" ( név és szégyen) rendszer lesz, vagy ahogy Pásztor János, az ENSZ  főtitkár-helyettese fogalmazott: egy "name and encourage" (magyarul: név és ösztönzés) terv. Mivel a megállapodás alapján nem jár következménnyel, ha az országok nem teljesítik a hozzájárulásukat, a megegyezés ilyen szempontból gyenge. Több ország kilépése az egyezményből még több kormány visszalépését eredményezheti, a megállapodás pedig ez úton akár össze is omolhat.

Amikor az egyezményt már elég ország írta alá ahhoz, hogy annak célját teljesíteni lehessen, 2016. október 5-én Barack Obama, az Egyesül Államok elnöke úgy nyilatkozott, hogy ha sikerülne is elérnünk a kitűzött célokat, akkor is csak egy kis részét teljesítenénk annak, amit el akarunk érni. Állítása szerint ez az egyezmény segíteni fog késleltetni vagy megakadályozni a klímaváltozás legrosszabb következményeit, továbbá segíteni fog más nemzeteknek, hogy idővel lecsökkentsék a kibocsátásaikat, és a technológia fejlődésével egyre merészebb célokat tűzzenek ki maguk elé, mindezt egy erős, átlátható rendszerben, amely lehetőséget biztosít minden nemzetnek, hogy értékelje a többi nemzet előrehaladását.

Forrás: wikipédia

Becsengetés
"Nagymamaeffektus " a kardszárnyú delfineknél
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. július 01. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/