Lapítsd a görbét (Flatten the curve)! Felhívás arra, hogy járvány esetén „Mindenki maradjon otthon!” és tartsa be a higiénia szabályokat. (Ezzel hatékonyan csökkenthető az egy időben jelentkező megbetegedések száma.)

A pandémia fogalma 

 A pandémia valamely fertőző betegség okozta olyan járvány, amely nagyon nagy terület populációját fertőzi meg, például egy vagy több kontinensét. Bekövetkezéséhez a fertőző forrás, a terjedési mód és a fogékony szervezet egyidejű megléte szükséges.

A fertőző betegség esetén közvetlenül, vagy közvetve emberről emberre, állatról emberre, állatról állatra terjed a megbetegítő fertőző ágens. A fertőző betegségek sporadikusan, elszórtan jöhetnek létre. Ha a fertőző betegség esetei rövid időn belül, nagy számban, tömegesen fordulnak elő, amelyek között kapcsolat is van, akkor epidémiáról van szó. Ha egy adott területen a fertőző betegség tartósan új eseteket produkál, akkor endémiáról beszélhetünk. 

Pandémiának a világjárványokat nevezik, amikor a fertőző járvány már több földrészre is kiterjedt. A 21. században egy-egy új világjárvány felügyelete és ellenőrzése elsősorban a nemzetközi együttműködésen múlik. A pandémiák jellegzetességei, valamint az Európai Unió területén belül az emberek, állatok és termékek szabadon történő áramlása egyre komolyabb felkészülést és gyors reagálási képességet igényel.

A csúcs utáni időszakban a legtöbb megfelelő figyelőrendszerrel rendelkező országban a megbetegedések száma a csúcsszintről csökkenni kezd. Még ekkor is fel kell készülni azonban a járvány újabb hullámára.

Járvány esetén „Mindenki maradjon otthon!" és tartsa be a higiénia szabályokat. Ezzel hatékonyan csökkenthető az egy időben jelentkező megbetegedések száma.

A korábbi pandémiák egy-egy hulláma tipikusan több hónapig volt jelen. Az egyes hullámokat több hónapos szünetek választhatják el egymástól, ezért a pandémia lecsengése nem jelenthető be hamar.

A pandémia utáni időszakban a megbetegedési aktivitás a korábbi szezonális influenza szintre tér vissza. Ebben a szakaszban is fontos azonban fenntartani a pandémia-készültséget.

Forrás: wikipédia