Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A pandémia fogalma

Lapítsd a görbét (Flatten the curve)! Felhívás arra, hogy járvány esetén „Mindenki maradjon otthon!” és tartsa be a higiénia szabályokat. (Ezzel hatékonyan csökkenthető az egy időben jelentkező megbetegedések száma.)

A pandémia fogalma 

 A pandémia valamely fertőző betegség okozta olyan járvány, amely nagyon nagy terület populációját fertőzi meg, például egy vagy több kontinensét. Bekövetkezéséhez a fertőző forrás, a terjedési mód és a fogékony szervezet egyidejű megléte szükséges.

A fertőző betegség esetén közvetlenül, vagy közvetve emberről emberre, állatról emberre, állatról állatra terjed a megbetegítő fertőző ágens. A fertőző betegségek sporadikusan, elszórtan jöhetnek létre. Ha a fertőző betegség esetei rövid időn belül, nagy számban, tömegesen fordulnak elő, amelyek között kapcsolat is van, akkor epidémiáról van szó. Ha egy adott területen a fertőző betegség tartósan új eseteket produkál, akkor endémiáról beszélhetünk. 

Pandémiának a világjárványokat nevezik, amikor a fertőző járvány már több földrészre is kiterjedt. A 21. században egy-egy új világjárvány felügyelete és ellenőrzése elsősorban a nemzetközi együttműködésen múlik. A pandémiák jellegzetességei, valamint az Európai Unió területén belül az emberek, állatok és termékek szabadon történő áramlása egyre komolyabb felkészülést és gyors reagálási képességet igényel.

A csúcs utáni időszakban a legtöbb megfelelő figyelőrendszerrel rendelkező országban a megbetegedések száma a csúcsszintről csökkenni kezd. Még ekkor is fel kell készülni azonban a járvány újabb hullámára.

Járvány esetén „Mindenki maradjon otthon!" és tartsa be a higiénia szabályokat. Ezzel hatékonyan csökkenthető az egy időben jelentkező megbetegedések száma.

A korábbi pandémiák egy-egy hulláma tipikusan több hónapig volt jelen. Az egyes hullámokat több hónapos szünetek választhatják el egymástól, ezért a pandémia lecsengése nem jelenthető be hamar.

A pandémia utáni időszakban a megbetegedési aktivitás a korábbi szezonális influenza szintre tér vissza. Ebben a szakaszban is fontos azonban fenntartani a pandémia-készültséget.

Forrás: wikipédia

Yeo Bee Yin miniszterelnök kijelentette , hogy Mal...
Előítéletek az erszényesekről
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. november 26. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/