Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A nyúlméretű sörényes patkányok mérge kivégezhet, akár egy hatalmas elefántot is

Kép: IFLScience!

 A nyúlméretű sörényes patkányok mérge kivégezhet, akár egy hatalmas elefántot is

 A Mammalogy folyóiratban megjelent új tanulmány egy furcsa patkányt ír le, amely Afrikában él, és amely az egyetlen ismert emlős, amely a kémiai védekezés eszközeként gyűjti össze a növényi mérget. Halálosan titkos fegyvere ellenére, az afrikai sörényes patkány ( Lophiomys imhausi ) nem igazán hasonlít gyilkosra, inkább egy mókás szőrmókra, pedig a mérgéből csak néhány milligrammra lenne szükség az ember megöléséhez.

Míg számunkra a hír új, a kelet-afrikai lakosok már régóta sejtik, hogy a patkányok veszélyesek. Még a 2011-ben végzett sörényes patkányok, szokatlan tulajdonságainak kezdeti vizsgálata is azt sugallta, hogy méreganyagokat gyűjtenek a méreg nyílfáról ( Acokanthera schimperi ), amelyet az emberek vadászatra használtak, mivel nagyon mérgező kardenolidokban gazdag .

Amikor az állatot fenyegetik vagy felizgatják, a sörénye feláll. Az ezen a területen lévő szőrszálak a hegyükön olyanok, mint a közönséges szőrszálak, de egyébként szivacsosak, szálasak és nedvszívók, ezzel biztosítva, hogy minden szál a lehető legnagyobb adag méreggel telített maradjon. A patkány köztudottan szándékosan kenegeti a szőrét az Acokanthera schimperi kérgéből származó méreggel, amelyet rág, így létrehozva egy védelmi funkciót, amely  megöli azokat a ragadozókat, amelyek megkísérlik levadászni. Minden támadó állat egy falat potenciálisan halálos mérget kap.

Ha a ragadozók épp nem  ijesztgetik, a rágcsáló úgy néz ki, mint egy hosszú szőrű, szürke patkány.

Amikor azonban olyan állatok támadják meg, mint a sakálok, a vadmacska és a leopárd, nem fut el, mivel rendkívül lassú. Ehelyett megdermed, és felborzolja a szőrét, amelyben ott van a véget jelentő méreg.

A hóember
A kutatók olyan idegi mechanizmusokat fedeztek fel...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. január 21. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/