Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A titokzatos nyálkahal

Kép: www.ogunhaber.com

 A titokzatos nyálkahal

 Nevüket az egysejtű bőrmirigyekben termelődő nagy mennyiségű nyálkáról kapták, amely a testüket borítja. Szemük  elcsökevényesedett, orr- és szájüregük összeköttetésben van, hátúszójuk gyengén fejlett, porcos kopoltyúkosaruk nincs. Tengerek iszapos alzatában élnek, akár nagy mélységben is. Kiválasztásuk ősvesével (mesonephros) történik, ozmokonformerek,  azaz testükben a sókoncentráció megegyezik a környezetükével.

A nyálkahalak kapcsolata a többi gerinces csoporttal még tisztázatlan, rendszerezésük egyik alapproblémája az, hogy számos jellegük mint pleziomorf (primitív) jelleg, minden gerinces csoportban jelen van (nem mondja meg, hogy melyek a legközelebbi rokonaik). Jelenleg a nyálkahalakat nagyon primitív „gerinceseknek", vagy a gerincesek közeli rokonainak tartják. Jellemző rájuk a még nem tagolódott gerinchúr, valamint a porcos agykoponya részleges hiánya. A nyálkahalak iszapfúró és élősködő életmódjuknak köszönhetően számos szervrendszerük redukálódott, tehát több látszólag primitív jellegük tulajdonképpen szerzett tulajdonság.

A nyálkahalak által termelt folyadék évtizedek óta izgatja az anyagkutatók fantáziáját, a különös anyag ugyanis 0,4 másodperc alatt eredeti térfogatának 10 ezerszeresére képes tágulni.

 A nyálkahalak kapcsán sok a rejtély, annyi azonban bizonyosnak látszik, hogy a gerincesek nagyon korai képviselőiről (vagy ezek közeli rokonairól) van szó, amelyek 300 millió évvel ezelőtt kiváló módszert fejlesztettek ki a ragadozóktól való szökésre. Amikor valami elkapja az állatokat, a bőrükben található mirigyek által termelt anyag vízzel keveredve eredeti térfogata sokszorosára tágul. Így a nyálkahal vagy képes szó szerint kicsusszanni támadója fogásából, vagy pedig a ragadozó fuldokolni kezd a száját és légzőrendszerét elborító nyálkától, és ezért kénytelen elengedni áldozatát.

A szakértők régóta próbálják megfejteni, hogyan zajlik ez a folyamat, a nyálka működése ugyanis elképesztő mérnöki teljesítménynek tűnik.

 A nyálkahal által termelt anyag érdekessége, hogy benne a szekretálódáskor szorosan feltekeredett, 10 centiméter hosszú rostok találhatók, amelyek úgy néznek ki, mint egy-egy pamutgombolyag, de mindössze az emberi hajszál átmérőjének dupláját teszik ki. A nyálka hihetetlen térfogatnövekedését ezen gombolyagok gyors letekeredése teszi lehetővé.

Forrás: wikipédia, origo.hu

Kép: media.icdn.hu
A kék fényű lámpás
Csak egy erdei séta ll. Ősz

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 23. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/