Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/

A titokzatos nyálkahal

Kép: www.ogunhaber.com

 A titokzatos nyálkahal

 Nevüket az egysejtű bőrmirigyekben termelődő nagy mennyiségű nyálkáról kapták, amely a testüket borítja. Szemük  elcsökevényesedett, orr- és szájüregük összeköttetésben van, hátúszójuk gyengén fejlett, porcos kopoltyúkosaruk nincs. Tengerek iszapos alzatában élnek, akár nagy mélységben is. Kiválasztásuk ősvesével (mesonephros) történik, ozmokonformerek,  azaz testükben a sókoncentráció megegyezik a környezetükével.

A nyálkahalak kapcsolata a többi gerinces csoporttal még tisztázatlan, rendszerezésük egyik alapproblémája az, hogy számos jellegük mint pleziomorf (primitív) jelleg, minden gerinces csoportban jelen van (nem mondja meg, hogy melyek a legközelebbi rokonaik). Jelenleg a nyálkahalakat nagyon primitív „gerinceseknek", vagy a gerincesek közeli rokonainak tartják. Jellemző rájuk a még nem tagolódott gerinchúr, valamint a porcos agykoponya részleges hiánya. A nyálkahalak iszapfúró és élősködő életmódjuknak köszönhetően számos szervrendszerük redukálódott, tehát több látszólag primitív jellegük tulajdonképpen szerzett tulajdonság.

A nyálkahalak által termelt folyadék évtizedek óta izgatja az anyagkutatók fantáziáját, a különös anyag ugyanis 0,4 másodperc alatt eredeti térfogatának 10 ezerszeresére képes tágulni.

 A nyálkahalak kapcsán sok a rejtély, annyi azonban bizonyosnak látszik, hogy a gerincesek nagyon korai képviselőiről (vagy ezek közeli rokonairól) van szó, amelyek 300 millió évvel ezelőtt kiváló módszert fejlesztettek ki a ragadozóktól való szökésre. Amikor valami elkapja az állatokat, a bőrükben található mirigyek által termelt anyag vízzel keveredve eredeti térfogata sokszorosára tágul. Így a nyálkahal vagy képes szó szerint kicsusszanni támadója fogásából, vagy pedig a ragadozó fuldokolni kezd a száját és légzőrendszerét elborító nyálkától, és ezért kénytelen elengedni áldozatát.

A szakértők régóta próbálják megfejteni, hogyan zajlik ez a folyamat, a nyálka működése ugyanis elképesztő mérnöki teljesítménynek tűnik.

 A nyálkahal által termelt anyag érdekessége, hogy benne a szekretálódáskor szorosan feltekeredett, 10 centiméter hosszú rostok találhatók, amelyek úgy néznek ki, mint egy-egy pamutgombolyag, de mindössze az emberi hajszál átmérőjének dupláját teszik ki. A nyálka hihetetlen térfogatnövekedését ezen gombolyagok gyors letekeredése teszi lehetővé.

Forrás: wikipédia, origo.hu

Kép: media.icdn.hu
Előkerült egy régi filmfelvétel a már kihalt tasmá...
Leónárdó és az új lakó

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. május 31. vasárnap

Captcha kép