Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A növények szerte a nagyvilágban megváltoztatták pigmentszintjüket, hogy alkalmazkodjanak a hőmérséklet növekedéséhez

pasja1000 képe a Pixabay -en.

 A növények szerte a nagyvilágban megváltoztatták pigmentszintjüket, hogy alkalmazkodjanak a hőmérséklet növekedéséhez

 Az éghajlatváltozással és más környezeti ingadozásokkal szemben a Föld számos életformája alkalmazkodással vagy pusztulással szembesül. Kétségbeesetten igyekszik lépést tartani a változó bolygóval. Most úgy tűnik, hogy a virágok szerte a világon megváltoztatják a színüket. Ez a gyors átalakítás azonban hatalmas erőfeszítésekkel járhat a növények számára.

Új kutatások kimutatták, hogy a virágok az elmúlt 75 évben gyorsan alkalmazkodtak az emelkedő hőmérsékletre és az ózon csökkenésére , mégpedig a szirmaik ultraibolya (UV) pigmentjeinek megváltoztatásával. A Current Biology című folyóiratban a Clemson Egyetem által vezetett tudósok, több mint 1200 növényt vizsgáltak meg, amelyek 1941 és 2017 között három kontinens 42 különböző faját jelentették, melyeknek UV-érzékeny kamerával elemezték a virágpigmentációjuk szintjét.

Megállapításaik azt mutatják, hogy a virágok UV-elnyelő pigmentációja a 20. század második felében nőtt. Valójában a szirom UV-pigmentációjának szintje évente átlagosan 2 százalékkal emelkedett az elmúlt hét évtizedben. Nem véletlen, hogy az évtizedek során növekvő pigmentszintet, szorosan tükrözi a hőmérséklet emelkedése és az atmoszférában csökkenő ózon. 

Forrás: IFLSCience!

Amikor kevés a szó
Mindenki fája

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. október 26. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/