Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A nő, aki az életét az orangutánok megmentésének szentelte: Dr. Biruté Mary Galdikas

 A nő, aki az életét az orangutánok megmentésének szentelte: Dr. Biruté Mary Galdikas

 Indonéziában óránként 300 futballpályányi esőerdőt pusztítanak ki, hogy helyébe pálmaerdőket ültessenek, amelyből a pálma olajat nyerik.Az erdőtüzekben nagyon sok orangután súlyos égési sérüléseket szenved , vagy meghal.
A becslések szerint naponta 6-12 orangután pusztul el a pálmaolaj miatt. Sokan közülük fogságba esnek és bekerülnek az illegális állatkereskedelembe, hogy aztán rendkívül szegényes körülmények között, rabságban tengessék életüket, mint házi kedvencek. 

A pálmaolaj egy olyan növényi olaj, amelyet rengeteg termékben alkalmaznak, kezdve a sütnivaló pékárukon, az édességeken, a kozmetikai termékeken túl, a tisztítószerekig – nagyon sok dologban van jelen. Ezek az állatok az elmúlt húsz évben életterük 90 százalékát elvesztették.

Az orangután populáció 40 év alatt több mint felére csökkent, és most kritikusan veszélyeztetett. Ez azt jelenti, hogy az orangutánok kevesebb mint két évtized alatt kihalhatnak a vadonban. 

Dr. Biruté Mary Galdikas 1971-ben érkezett Borneóba, hogy a vadon élő orangutánokat tanulmányozza, és létrehozta az orangután rehabilitációs programot, amely több száz ex-fogságban lévő orangutánnak adta vissza a vadont. Jelenleg a „Camp Leakey" gondozó központban körülbelül 300 száz árva orangután él.

Dr. Biruté Mary Galdikasnak és önkénteseinek köszönhetően a Camp Leaky a világ legnagyobb fennmaradt vadon élő orangután élőhelye.


Kép: Orangutan Foundation International Australia
Verebek
Dió Magazin - 2022 - Június
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/