Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A Nílus ajándéka

Tamás Juhász képe a Pixabay -en.

A Nílus ajándéka 

 A görög Hérodotosz, a történetírás atyja Egyiptomot a Nílus ajándékának nevezte. Nem hiába, hiszen az ókori egyiptomi civilizáció kialakulását a Nílus tette lehetővé. Bolygónk leghosszabb folyója, mindamellett, hogy ivóvízként szolgált, a termőföldek öntözésénél is nélkülözhetetlen volt. Északról a Földközi tenger, keletről a Sínai félsziget és a Vörös tenger, nyugatról pedig a Szahara által határolt Egyiptom éghajlata rendkívül száraz és forró volt. Öntözés nélkül lehetetlen volt itt bármit is termeszteni.

A Nílus évente áradt, iszappal borította be a partot, s így termékennyé tette a folyó menti területeket. Ezért is nevezték az egyiptomiak országukat Kemet- nek, aminek a jelentése : Fekete föld. A sivatagot vörös földnek hívták, s ide temették a halottaikat.

Két másik nagyon nagy lehetősége a Nílusnak a közlekedési útvonal biztosítása és a halállománya révén kitűnő táplálékforrás biztosított az itt élők számára.

Egyiptom élén a fáraók álltak, mely kifejezés jelentése: nagy ház. Nekik korlátlan hatalmuk volt, tulajdonképpen az egész ország az ő tulajdonukhoz tartozott. Az emberek Hórusz sólyomisten megtestesüléseként , később Ré napisten gyermekeként, majd az Új birodalom korától Amon- Ré leszármazottjaként tisztelték őket. Az istenkirályok korát dinasztiákra, azaz uralkodócsaládokra osztjuk.

II. Ramszesz kiemelkedett mind közül, hiszen kiváló államférfi és bátor katonaként, több mint 60. évig uralkodott ( 1290- 1224). Ez idő alatt sikerült megszilárdítania és felvirágoztatnia a birodalmat. Magánéletében sem tétlenkedett: 96 fia és 60 lánya született. Monumentális szobrai máig hirdetik nagyságát.

Forrás: 100 állomás- 100 kaland Egyiptom

II. Ramszesz, Nadine Doerlé képe a Pixabay -en.
A gigantikus utat megtett vándor kakukk
Morcos március

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. július 16. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/