Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A Nílus ajándéka

Tamás Juhász képe a Pixabay -en.

A Nílus ajándéka 

 A görög Hérodotosz, a történetírás atyja Egyiptomot a Nílus ajándékának nevezte. Nem hiába, hiszen az ókori egyiptomi civilizáció kialakulását a Nílus tette lehetővé. Bolygónk leghosszabb folyója, mindamellett, hogy ivóvízként szolgált, a termőföldek öntözésénél is nélkülözhetetlen volt. Északról a Földközi tenger, keletről a Sínai félsziget és a Vörös tenger, nyugatról pedig a Szahara által határolt Egyiptom éghajlata rendkívül száraz és forró volt. Öntözés nélkül lehetetlen volt itt bármit is termeszteni.

A Nílus évente áradt, iszappal borította be a partot, s így termékennyé tette a folyó menti területeket. Ezért is nevezték az egyiptomiak országukat Kemet- nek, aminek a jelentése : Fekete föld. A sivatagot vörös földnek hívták, s ide temették a halottaikat.

Két másik nagyon nagy lehetősége a Nílusnak a közlekedési útvonal biztosítása és a halállománya révén kitűnő táplálékforrás biztosított az itt élők számára.

Egyiptom élén a fáraók álltak, mely kifejezés jelentése: nagy ház. Nekik korlátlan hatalmuk volt, tulajdonképpen az egész ország az ő tulajdonukhoz tartozott. Az emberek Hórusz sólyomisten megtestesüléseként , később Ré napisten gyermekeként, majd az Új birodalom korától Amon- Ré leszármazottjaként tisztelték őket. Az istenkirályok korát dinasztiákra, azaz uralkodócsaládokra osztjuk.

II. Ramszesz kiemelkedett mind közül, hiszen kiváló államférfi és bátor katonaként, több mint 60. évig uralkodott ( 1290- 1224). Ez idő alatt sikerült megszilárdítania és felvirágoztatnia a birodalmat. Magánéletében sem tétlenkedett: 96 fia és 60 lánya született. Monumentális szobrai máig hirdetik nagyságát.

Forrás: 100 állomás- 100 kaland Egyiptom

II. Ramszesz, Nadine Doerlé képe a Pixabay -en.
2019-es újítások: Egy drón, amely belefér egy kato...
Tóthárpád Ferenc - A szél és a hóember
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. november 28. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/