A NIKON nyertesei a 2019 évi fotomikrográfia versenyen

 A fotomikrográfia egy olyan művészeti forma, amely egyesíti a tudomány kreativitását azáltal, hogy lélegzetelállító pillanatokat rögzít a mikroszkóp alatt. Az éves verseny 1974 óta elismeri a káprázatos képeket, és széles körben tekintik a fotomikrográfia  elismerésének vezető fórumának .

A 2019-es nyertes fotó egy fluoreszkáló teknős embrió, amely valójában több száz különálló képből áll. Teresa Zgoda mikroszkópos technikus a közelmúltban végzett egyetemi diplomával. Az embrió nagy mérete miatt a teknős embriónak csak egy kis darabjára lehetett egyszerre összpontosítani. Zgodanak és Kuglernek több mint száz képet kellett összeraknia, hogy elkészítsék a végső képet.

"A mikroszkópia lehetővé teszi a világunkban levő legkisebb organizmusok és építőelemek nagyítását - mélyreható elismerést adva az élet olyan apró dolgai számára, amelyek túl gyakran észrevétlenül maradnak" - mondta Kugler. "

Ez a pók, amelyet Javier Rupérez készített, a hatodik helyezet. A pók éles fehér szőrszálaival és többszörös mély fekete szemével úgy néz ki, mintha egy tudományos fantasztikus filmből lépett volna elő.

"Célunk mindig az volt, hogy megmutassuk a világnak, hogy a művészetnek és a tudománynak vannak metszéspontjai" - mondta Eric Flem, a Nikon Instruments kommunikációs igazgatója egy sajtóközleményben. "Ahogy az új képalkotó és mikroszkópos technikák fejlődnek az évek során, nyerteseink egyre kreatívabban mutatják be ezeket a technológiai fejlődéseket."

Az idei verseny több mint 2000 képet vett fel tudósoktól szinte 100 országban. Az alábbiakban bemutatjuk öt kedvencünket a 20 nyertes képből.

Nyolcadik hely: Nehéz elhinni, hogy ez a csillogó kaleidoszkópos minta, amelyet Garzon Christian készített, valójában fagyott vízcsepp.
Tizedik hely: Jason M. Kirk pillanatképe a mitózisról akcióban - az a folyamat, amelyben a sejtek osztódnak és szaporodnak - úgy tűnik, mintha a sejtek táncolnának.
Tizenharmadik hely: Dr. Emilio Carabajal Márquez fotója az ásványról, a kuprit néven egy futurisztikus épületre emlékeztet, üveges lila falakkal és blokkszerű szerkezettel.

Forrás: popsci.com