Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A Niagara vízesés

 A Niagara vízesés

 Kanada és az Egyesült Államok határán fekszik, elválasztva Ontario tartományt és New York államot.

A Niagara-vízesés két fő részből áll, amiket a Kecske -sziget választ el: a Patkó- zuhatag a határ kanadai oldalán és az Amerikai zuhatag az amerikai oldalon. Szintén az amerikai oldalon található még egy kisebb, a Menyasszonyi- fátyol-zuhatag, amit a Luna - sziget különít el.

A Patkó-zuhatag

A vízesés együttes a gleccserek visszahúzódásakor formálódott, a Wisconsin-gleccseresedés végén az utolsó jégkorszakban a víz az újonnan létrejött Nagy-tavakból vájt utat magának ide a Niagara- lejtőn át az Atlanti óceán irányába.

Bár nem rendkívül magas, a Niagara-vízesés nagyon széles: több mint 168 000 köbméter víz zúdul le minden percben magas vízállás esetén, és 110 000 m³ átlagosnál. Ez a legnagyobb vízhozamú vízesés Észak Amerikában.

A Niagara-vízesés egyszerre csábító szépsége és hasonlóan értékes hidroelektromos ereje miatt. Az egyensúly megteremtése a természetes megőrzés, az üdülési, kereskedelmi és ipari felhasználások között kihívást jelent a gondviselők számára a 19. századtól fogva.

1969 őszén és telén, közel fél éven keresztül víz nélkül maradt a Niagara vízesés, mert az amerikai hadsereg mérnökei "elzárták" a vizet, így a hatalmas zuhatag  utánpótlás nélkül maradt. Az ideiglenes elterelésre a folyómeder vizsgálata, a sziklafal strukturális vizsgálata miatt volt szükség. A folyó elterelése után részletesen felmérték a sziklafalat, és megállapították, hogy ott az erózió nagyon komoly károkat okozott és okozhat a jövőben is. Eredetileg a lehullott sziklatörmeléket is el akarták volna hordani, de utóbb lemondtak róla, mert nagyon sokba került volna.

A kiszáradt folyómeder azonban nem tűrte túl jól a megpróbáltatásokat, ezért hamarosan egy különleges öntözőrendszert is felállítottak, amellyel pótolták a talaj szükséges nedvességtartalmát. Miközben a mérnökök felmérték, és megtisztították a medret, illetve több helyen próbafúrásokat is végeztek, egy ideiglenes turistahidat is építettek, amelyen az érdeklődők a sziklafal szélétől alig hat méterre lepillanthattak a mélybe, és szemrevételezhették a sem előtte, sem azóta nem látható területet.

Forrás: wikipédia, érdekesvilag.hu

Niagara vízesés
Farkas Tekla: Könyvajánló
Szókratész
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/