Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A Niagara vízesés

 A Niagara vízesés

 Kanada és az Egyesült Államok határán fekszik, elválasztva Ontario tartományt és New York államot.

A Niagara-vízesés két fő részből áll, amiket a Kecske -sziget választ el: a Patkó- zuhatag a határ kanadai oldalán és az Amerikai zuhatag az amerikai oldalon. Szintén az amerikai oldalon található még egy kisebb, a Menyasszonyi- fátyol-zuhatag, amit a Luna - sziget különít el.

A Patkó-zuhatag

A vízesés együttes a gleccserek visszahúzódásakor formálódott, a Wisconsin-gleccseresedés végén az utolsó jégkorszakban a víz az újonnan létrejött Nagy-tavakból vájt utat magának ide a Niagara- lejtőn át az Atlanti óceán irányába.

Bár nem rendkívül magas, a Niagara-vízesés nagyon széles: több mint 168 000 köbméter víz zúdul le minden percben magas vízállás esetén, és 110 000 m³ átlagosnál. Ez a legnagyobb vízhozamú vízesés Észak Amerikában.

A Niagara-vízesés egyszerre csábító szépsége és hasonlóan értékes hidroelektromos ereje miatt. Az egyensúly megteremtése a természetes megőrzés, az üdülési, kereskedelmi és ipari felhasználások között kihívást jelent a gondviselők számára a 19. századtól fogva.

1969 őszén és telén, közel fél éven keresztül víz nélkül maradt a Niagara vízesés, mert az amerikai hadsereg mérnökei "elzárták" a vizet, így a hatalmas zuhatag  utánpótlás nélkül maradt. Az ideiglenes elterelésre a folyómeder vizsgálata, a sziklafal strukturális vizsgálata miatt volt szükség. A folyó elterelése után részletesen felmérték a sziklafalat, és megállapították, hogy ott az erózió nagyon komoly károkat okozott és okozhat a jövőben is. Eredetileg a lehullott sziklatörmeléket is el akarták volna hordani, de utóbb lemondtak róla, mert nagyon sokba került volna.

A kiszáradt folyómeder azonban nem tűrte túl jól a megpróbáltatásokat, ezért hamarosan egy különleges öntözőrendszert is felállítottak, amellyel pótolták a talaj szükséges nedvességtartalmát. Miközben a mérnökök felmérték, és megtisztították a medret, illetve több helyen próbafúrásokat is végeztek, egy ideiglenes turistahidat is építettek, amelyen az érdeklődők a sziklafal szélétől alig hat méterre lepillanthattak a mélybe, és szemrevételezhették a sem előtte, sem azóta nem látható területet.

Forrás: wikipédia, érdekesvilag.hu

Niagara vízesés
Amikor kevés a szó
Meggyet szedtem

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. augusztus 08. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/