Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A Mutnovszky jégbarlang

Mutnovszky jégbarlang

 A Mutnovszky jégbarlang

 Kamcsatka orosz félszigete a fenséges Mutnovsky vulkánnak ad otthont, amelynek egyik lejtőjén a tudósok egy egyedülálló barlangot fedeztek fel. A vulkánból bugyogó forró víz csodálatos formájú üregeket vájt ide. A Mutnovszky jégbarlang egyedisége az, hogy évszázadok óta a heves vulkáni kráter közelében volt.

A barlang hihetetlenül szép. A behatoló napfény a mennyezetét, a szivárvány minden színében tarkítja. A fényképet Denis Budkov és Natalia Balentsova, két orosz fotós készítette. Mindaz amit látunk valódi, a képen abíbor, kék, zöld és sárga színek nem számítógépes trükkök, hanem a jégpáncél vékonyabb rétegjein áthatolva, a napfény okozta gyönyörű színhatás.

 A Mutnovsky vulkán mellett elhelyezkedő jégbarlang gleccserekkel van tarkítva. Ezek közül néhányat azok a szellőzőnyílások alakítottak, amelyek a vulkanikus hőt és gázokat szabadítják fel. Elég meglepő, hogy pont egy vulkán tövében alakul ki egy jégbarlang - de Oroszország már csak a meglepő dolgok hazája.

A vulkán hatása alatt a gleccser folyamatosan olvad, a vizei hihetetlenül szép alagutakat vájnak. Legutóbb 2000-ben tört ki. Ismételt kitörés esetén a barlang teljesen megsemmisülhet. A helyükön azonban új, egyformán szép barlangok alakulhatnak ki újra.


Forrás: erdekesvilag.hu


Elképesztő jelenséget örökített meg egy amerikai f...
Kismajom az óvodában

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. augusztus 06. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/