Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A Mutnovsky vulkánbarlang, Oroszország

  A Mutnovsky vulkánbarlang, Oroszország

 Kamcsatka orosz félszigete a fenséges Mutnovsky vulkánnak ad otthont, amelynek egyik lejtőjén a tudósok egy egyedülálló barlangot fedeztek fel. A vulkánból bugyogó forró víz csodálatos formájú üregeket vájt ide. A Mutnovszky jégbarlang egyedisége az, hogy évszázadok óta a heves vulkáni kráter közelében volt.

A barlang hihetetlenül szép. A behatoló napfény a mennyezetét, a szivárvány minden színében tarkítja. A fényképet Denis Budkov és Natalia Balentsova, két orosz fotós készítette. Mindaz amit látunk valódi, a képen a bíbor, kék, zöld és sárga színek nem számítógépes trükkök, hanem a jégpáncél vékonyabb rétegjein áthatolva, a napfény okozta gyönyörű színhatás. 

A Mutnovsky vulkán mellett elhelyezkedő jégbarlang gleccserekkel van tarkítva. Ezek közül néhányat azok a szellőzőnyílások alakítottak, amelyek a vulkanikus hőt és gázokat szabadítják fel. Elég meglepő, hogy pont egy vulkán tövében alakul ki egy jégbarlang - de Oroszország már csak a meglepő dolgok hazája.

A vulkán hatása alatt a gleccser folyamatosan olvad, a vizei hihetetlenül szép alagutakat vájnak. Legutóbb 2000-ben tört ki. Ismételt kitörés esetén a barlang teljesen megsemmisülhet. A helyükön azonban új, egyformán szép barlangok alakulhatnak ki újra.

Szín-játék
"Nagymamaeffektus " a kardszárnyú delfineknél

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. január 23. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/